Steksås

Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn. Vill du göra sås till stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn som blir i formen. Man kan vispa ur med lite vatten - speciellt om du steker i stekpanna. Då får man en steksky med smak att reda till sås.  

Har du stekt mat i stekpanna så skippa stekskyn om du bränt det du stekt och det är mycket svart i pannan. Detta är ej nyttigt att äta samt smakar bittert och bränt. Istället för stekskyn kan man då enklast ta vatten samt lite kött-, kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong. Men har du stekt normalt så kan man skölja och vispa ur pannan lite samt sila upp stekskyn som då får lite färg och smak av stekningen.

Steksås kan smaksättas på massor av olika vis: någon tsk vinbärsgele; 1 msk messmör (till vilt); 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås); torkad svamp som trattkantareller (svampsås); torkad dragon (dragonsås till kyckling); stark fransk senap osv.

Till fyra portioner har jag räknat 4 dl vätska till såsen. Du kan använda grädde, mjölk, vatten, steksky, fond, buljong eller koksspad från potatisen. Mitt tips är att blanda 2 dl steksky eller fond samt 2 dl grädde och mjölk.

Vill du ha en glutenfri steksås så skippar du att toppreda med vetemjöl och reder med ljus eller mörk maizenaredning istället. 

4 portioner steksås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 3 dl vätska från maten som steksky, fond eller buljong
  • 2 dl grädde eller mjölk (eller 1 dl grädde och 1 dl mjölk)
  • 2 msk vetemjöl eller mörk maizenaredning
  • 1,5 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 msk ljus japansk soja eller 0,5 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Sila av stekskyn från det du lagat. Mät upp och häll i en såskastrull. Du behöver minst 2 dl. Späd annars och vispa ur med lite vatten. Har du stekt mat så kan du skölja ur pannan med vatten och få med god sky steksmak. Sila ur.
  2. Blanda mjöl med 1 dl grädde eller mjölk i ett glas. Rör bort klumpar. Tillsätt blandningen under vispning till steksåsen. Eller tillsätt maizenaredning.
  3. Tillsätt resten av grädden eller mjölken.
  4. Koka steksåsen i minst 5 minuter på låg värme. Rör då och då.
  5. Smaksätt steksåsen med salt, peppar och soja. Eller andra smaker.
  6. Nu kan du servera din steksås.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer