Bjud på tjejmiddag. Här kommer tips på mat och dryck som passar.
Hembakt paj, baguette och grönsallad är ett säkert kort på tjejträffen. Sedan ett vitt vin som Liebfraumilch på det. Så kunde en tjejmiddag se ut långt efter åttiotalet. Detta funkar såklart utmärkt idag också om du bara bakar en god paj, gott bröd och en fräsch sallad. Vidare kan du välja ett modernare vitt vin då. Här kommer fler mer aktuella tips på mat och dryck samt hur du lyckas med tjejmiddagen.
Här är några enklare och mer avancerade alternativ så du kan välja efter egen tid och lust. Obligatoriskt är dock att först bjuda på välkomstdrink och ev. något tilltugg.
Sedan kan du göra klassikern med en god paj, sallad samt dessert på det. Eller så du köpa ihop lite tapas som plock till förrätt, sedan en god soppa ex. fiskgryta (som du förberett dagen innan) till huvudrätt; vidare kan du laga flera rätter eller kombinera de rätter du gillar till en buffé där alla kan plocka lite som de vill.
Tilltugg till tjejmiddag
Lax och avokadosnurror med ruccola
16 - 20 st bitar (8-10 portioner)
4 stora tortillabröd
50 gram färskost naturell
140 gram gravad lax
1 avokado
Några blad ruccola
Bred färskost på bröden, fördela lax på samt skivor av avokado. Rulla ihop och skär i mumsbitar. Garnera med ruccola.
Gröna stavar med chilidipp
Skala och skär morötter, kålrot och selleri i stavar. Servera med dipp av crème fraiche smaksatt med sweet chili eller valfri chipsdippkrydda.
Fördrink
Martini
Det finns många sätt att göra martini. Du kan laga klassisk Dry Martini med gin och torr Martini samt grön oliv. Eller blanda en variant med vaniljvodka. Lägg flaskan i frysen. Häll upp några droppar vermouth i ett kallt cocktailglas och toppa med några centiliter vodka. Garnera med oliv eller citronskiva.
Carlshamns Sayang Cream med is
Sayang cream är en något gräddig likör som förenar choklad, punsch och lite kaffe. Cream har fått sitt namn från indonesiskans ord för kärlek.
Förrätter, huvudrätter och bufférätter till tjejmiddag
Som förrätt kan du servera paj med enkel blandad sallad till. Eller en portion av sparris och parmesansalladen; och/eller sallad med fetaost, svamp och avokado; och/eller enkel tomatsallad; och/eller en linssallad. Som mer matig rätt kan du ha kycklingknyten, med matig sallad samt en vitlökssås eller en fiskgryta med vitlöksmajonnäs och gott bröd.
Portionspajer med ost
Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer som räcker till 8 personer om de är på buffé.
Klassisk skink- och ostpaj
Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Blandad sallad med sparris och hyvlad parmesan
God till paj och på buffé. Du kan också göra en vanlig blandad sallad utan sparrisen.
10 portioner
1 bunte sparris (vit eller grön) eller inlagd hel sparris
1 huvud isberg
1 påse färsk spenat
1 rödlök
5 dl machésallad
1 pkt groddar
0,5 dl smakfull olivolja
4 msk god vinäger
1 dl hyvlad parmesan eller grano padano
Skala nederdelen på sparrisen tunt. Koka i 5 8 minuter i saltat vatten. Kyl i kallt vatten. Ta upp, dela och vänd sparrisen i olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Skölj och rensa sallad, spenat och groddar. Skala, dela och skiva rödlök tunt. Varva med olivolja och vinäger på fat, i skål eller på tallrik. Toppa salladen med hyvlad parmesanost.
Sallad med fetaost, svamp och avokado
Sallad med fetaost, svamp, avokado, tomat, rödlök och lite vitlök. En god vegetarisk sallad. Passar utmärkt till paj, kyckling med mer till middag eller fest.
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta. Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Linssallad
Linssallad med rödlök, olivolja och vitlök. Linssallad är gott och nyttigt som tillbehör till middag, lunch eller buffé. Godast är att koka egna linser men det blir också gott med köpta färdigkokta linser. Du kan göra med röda eller gröna linser. Puylinser blir också mycket goda.
Mer matiga rätter till tjejmiddag
Fisksoppa
Ett grundrecept på matig fisksoppa med lax, torsk samt potatis och smak av fänkål, saffran, stjärnanis, grädde, tomat, timjan, purjolök, vitlök, vitkål och vitt vin.
- Servera med ett gott bröd som baguette - baka eget, köp nybakt eller värm bake-off.
- Eller servera med basilikabröd som jag gjorde. Vitlöksbröd passar också till.
- Vidare passar het vitlöksmajonnäs, aioli eller het rouille - majonnäs med vitlök, cayenne och saffran - att klicka i soppan vid servering.
Marinerade kycklingrullar
Förbered innan och servera med sallad med rostade jordärtskockor och delikatesspotatis samt sås på rostad vitlök och örter. Ett rött italienskt vin av druvan Sangiovese eller Primitivo passar bra till. Gör i ordning och marinera kycklingen kvällen eller några timmar innan servering.
Recept 4 portioner
4 kycklingfiléer
8 skivor lufttorkad skinka
Salt och vitpeppar
0,5 msk olivolja
0,5 citron
2 msk honung
Skär kycklingfiléer i halvor. Peppra dem. Linda in dem i skinka. Stek runt om i två matskedar olivolja på medelvärme under lock i cirka 20 minuter. Låt svalna, skär i grova skivor och lägg över i en form. Blanda olivolja, saft och rivet skal av citron samt honung till en dressing. Häll över kycklingbitarna. Låt stå övertäckt i kyl. Servera kalla eller uppvärmda i ugnen.
Sallad med rostade jordärtskockor och delikatesspotatis
4 portioner
4 dl ruccola
0,5 huvud ekbadssallad
8 små fasta potatisar (plus en till såsen nedan)
8 jordärtskockor
0,5 citron
0,5 dl olivolja
Salt och vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Borsta och halvera potatisen. Skala och halvera skockor. Lägg i en ugnsfast form och rosta i olivolja, citronsaft, salt och vitpeppar i cirka 50 minuter. Ta ut och låt svalna. Hit kan du förbereda och ställa i kylen. Passa på att göra såsen samtidigt. Vid servering rensar och sköljer du ruccola och ekbladssallad. Plocka isär ekbladen lite grovt. Vänd ihop allt och servera. Smaka gärna av med mer fin olivolja, citronsaft samt salt och vitpeppar precis innan servering.
Sås på rostad vitlök och örter
Vill ni inte lukta vitlök (inför eventuell utgång) så kan ni välja en sås av köpt smaksatt creme fraiche eller yoghurt smaksatt med honung istället. 4 portioner
1 liten rostad vitlök
2 halvor rostade potatisar (ta från ovan rostade potatisar)
0,5 dl slätbladig persilja
0,5 dl basilika
3 dl vatten
1 dl olivolja
Salt och vitpeppar
Låt den hela vitlöken rosta med jordärtsskockor och potatis. Tänk också på att lägga till en extra potatis i formen. Kläm ut den mjuka vitlöken ur skalen. Skala potatisen. Mosa allt och tillsätt olivolja under omrörning. Skölj ur formen där kycklingen stekt med vatten och tillsätt det. Hacka eller stavmixa ner örterna. Smaka av med salt och vitpeppar.
Dessertförslag till tjejmiddag
Jordgubbar i lime med mascarpone och maränger
Överraska med en försmak av sommarens jordgubbar. Dessa har jag sötat upp lite då jordgubbarna som säljs nu inte är så smakrika som de svenska sommarbären. Prova mousserande Asti spumante till. 4-6 portioner
2 kartonger jordgubbar
5 msk florsocker
1 limefrukt
0,5 vaniljsstång
400 gram mascarpone (färskost)
5 dl maränger
Rensa och dela bären. Riv skal av limefrukt och pressa saft. Blanda med jordgubbar och socker. Låt helst stå i kylen några timmar. Skär upp vaniljstången och rör ihop med mascarpone. Varva jordgubbar, mascarpone och maränger på fat, tallrik eller glas. Garnera med finhackad basilika eller citronmeliss.
Lyxkladdkaka
Den kladdiga chokladkakan är en klassiker. Här en lite lyxigare variant med riktig choklad, honung och nötter. Servera med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt. Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till.
cirka 10 portioner
250 gram smör
240 gram mörk choklad (helst 70% kakao)
1,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl flytande honung
4 ägg M/L
2 dl valnötter
2 dl skållade mandlar
2,5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form (cirka en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör. Tärna smör och bryt choklad samt rör under försiktig uppvärmning i mikro eller över vattenbad ut med honung till slät massa. Krossa eller hacka nötterna och blanda i dem. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta under omrörning ner i chokladsmeten. Vänd i ett ägg i taget under omrörning. Baka i cirka 30 till 50 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Testa med toppen på en kniv.