AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Snabba rätter och kakbak passar väl på sportlovet. Du måste ha energi för att orka sporta hela...
Sök
Android

Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Skink och ostpaj Quiche Lorraine Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
1 skink och ostpaj, ca 6 port
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • Till fyllning:
  • 500 gram lagrad ost riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning till en paj
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Skink och ostpaj Quiche Lorraine:

Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost
Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Tjocka våfflor
Tjocka våfflor. Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Pastasås Putanesca med sardeller
Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti. Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd. En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatssallad till. Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Salladsfat
Salladsfat med blandad sallad som är gott tillbehör till det mesta. Du kan variera vad du har på fatet. Här har jag valt tärnad gurka, tomat, riven morot, riven palsternacka, avokado och blad av salladsmix.
Annat gott på salladsfat är rårivna rödbetor, gulbetor, zucchini och/eller rödkål - ta det som ser färskt ut i grönsaksdisken.
Vidare kan du ha ruccola, grovt hackad isbergssallad, lollo rosso, frisésallad eller annan god sallad på fatet.
Billigast är att köpa hela salladshuvuden och sedan ta lite åt gången av dessa om du exempelvis ska ha sallad till många.
Om du vill kan du ha hackad rödlök och blanda med tomaterna.
Quinoasallad bulgursallad
Quinoasallad eller bulgursallad. En god kall sallad i stil med potatissallad fast med quinoa eller bulgur, yoghurt, gurka, tomat, persilja, citron och lite mynta. God på buffe, till grillat, till meze, tapas - ja till allt. Kan göras innan och håller sig i kylen.
Morotskaka
Morotskaka med glasyr eller topping med färskost. Hembakt morotskaka är en favorit hos många och är lätt att rör ihop och baka.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lax med hollandaisesås
Lax med hollandaisesås är en klassiker med kokt potatis samt grönsaker som kokt sparris eller fräst spenat. Kokta ärtor, gröna bönor, vaxbönor, kokta morötter, kokta ärtor, blomkål är andra goda tillbehör.
Du kan grilla, steka eller koka laxen. Istället för vanlig lax kan du ta varmrökt lax eller annan fisk.
Välj laxkotletter eller bitar av filé med eller utan skinn. Lax med skinn är lättast att grilla. Grilla först skinnsidan nedåt på hög värme. Vänd och ge andra sidan grillmönster på hög värme. Grilla sedan klart laxen på skinnsidan som ju kan bli bränd utan att det gör något.
Prova ett vitt ekfatslagrat vin av druvan chardonnay till lax med Hollandaisesås.
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Nötbottnar nötbotten till tårta
Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Quorn med med pesto och grönsaker
Quorn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med quornfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En Gi-anpassad vegetarisk rätt med quorn. Om du ej vill ha GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Det går också bra att grilla quornfilén istället för att ugnssteka den.
Sparrispaj
Sparrispaj. En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vilök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Färskost med dill, citron och vitlök
Färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffen.
Hemgjord färskost passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Sockerkaksbottnar tårtbottnar
Sockerkaksbottnar eller tårtbottnar att använda till tårta. Goda att fylla med valfri tårtfyllning ex. hårt vispad vaniljvisp eller vaniljkräm samt sylt som hallonsylt eller jordgubbssylt. Garnera förslagsvis tårtan med vispad grädde och färska bär.
Om du ökar receptet med en tredjedel så blir det lagom att grädda i en långpanna med höga kanter. Lägg bakplåtspapper i botten samt smörj och bröa kanterna. Då blir det två lager tårtbottnar.
Brulépudding
Brulépudding med vaniljpudding samt karamellsås i botten. Fransk Crème caramel på svenska. Brulépudding serveras kall så laga den gärna några timmar eller dagen innan så hinner sockret lösa sig till en fin karamellsås.
Vintips till brulépudding är ett sött dessertvin som ex. tyskt Trocken beerenauslese eller fransk Sauternes som Château Grillon.
Du kan också göra brulépuddingen i en större form. Då tar den dock längre tid i ugnen ca en halvtimme till.
Crème brulée är vaniljpudding med socker på toppen som karameliseras innan servering.

Ostkaka från Småland
Ostkaka från Småland. Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook