AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Skink och ostpaj Quiche Lorraine Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 16)
1 skink och ostpaj, ca 6 port
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Fyllning: 500 gram lagrad ost riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Skink och ostpaj Quiche Lorraine:

Mördeg
Mördeg utan ägg till kakor, desserter och pajer. Pajdeg till söta pajer.
Med strösocker blir mördegen knaprigare med florsocker blir den smuligare och sandigare men lättare att blanda till deg.
Rabarberpaj med mandelmassa
Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.
Portionspajer med ost
Portionspajer med ost. Pajer med god lagrad riven ost som Västerbottenost. Ostpajerna passar till buffé, kalas, picknick osv. Fyra rejäla ostpajer.
Räkna ett paket riven ost på ca 200 gram.
Du behöver 4 små pajformar ca 1,3 dm i diameter.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Tjocka våfflor
Tjocka våfflor. Belgiska våfflor med jäst våffelsmet blir mycket goda med florsocker eller grädde, sylt, glass, lönnsirap, chokladsås, kanel och socker och så vidare.
Du behöver ett våffeljärn för tjocka Belgiska våfflor. Det går också att grädda smeten till vanliga våfflor i vanligt våffeljärn.
Fläskschnitzel
Fläskschnitzel. Panerad schnitzel med fläskkött serverad med klyftpotatis, enkel rödvinssås, citron, broccoli och morot.
Fläskschnitzlarna kan också garneras på klassiskt vis med kapris, citron och ansjovis. De kan serveras med eller utan sås eller andra valfria tillbehör. Andra såsen som passar till schnitzel är svampsås, bearnaisesås eller brunsås.
Vill du ha glutenfri panering så väljer du glutenfritt ströbröd och skippar mjölet.
Bagels bagelrecept
Bagels är bullar med hål i. Innan bagelsen bakas så kokas de först och får då ett gott tuggmotstånd och typisk yta. Bagels kan frysas.
Du kan smaksätta degen med 1 dl smulad rostad lök eller 1 dl hackade soltorkade tomater om du vill. Vidare kan man toppa med vallmofrö, sesamfrön eller solrosfrön.
Färskost naturell är gott att bre på bagels. Förslag på goda fyllningar som passar till bagels förutom färskost är:
marmelad och ost;
gurka, salt och peppar samt ev. någon skinka, saltrulle, rostbiff, kalkon, ost eller pastrami; gurka, salt, peppar och lax; soltorkad tomat och paprika; kycklingröra; tonfiskröra. Skivad tomat, sallad, strimlad rödlök samt skivad gurka är goda grönsaker till bagels.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon
Pastasallad med svamp, ärtor och bacon. En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche.
Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop. Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant. Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick. Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Potatismos med palsternacka
Potatismos med palsternacka. Detta mos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör. Speciellt till kött och vilträtter samt rödvinssås.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammytterfilé med rödvinssås
Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Räkna runt 150 gram lammytterfilé per portion.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.
Glace au four glass i ugn ugnsgräddad glass med maräng
Glace au four som är franska för glass i ugn. Ugnsgräddad dessert med glass täckt med maräng på ett lager av sockerkadsbotten.
Den frysta glassen hinner inte smälta då marängen endast gratineras snabbt och skyddar glassen tillsammans med sockerkaksbotten från värmen. En god och uppskattad dessert.
Du kan såklart ha en annan kakbotten än sockerkaka ex. nötkaka, chokladkaka eller browniebotten. Baka kakbotten förslagsvis i en rund kakform.
Vidare kan du ha olika glass i Glace au four. Vaniljglass är klassiskt men annan glass fungerar - ta ex. hälften vaniljglass och hälften sorbet ex. sorbet med mango, hallon eller annan frukt. Eller chokladglass, pistageglass osv efter smak.
Vidare kan du ha i färska eller halvfrysta rårörda hallon, björnbär, blåbär eller jordgubbar på glassen under marängtäcket. Du kan också garnera Glace au four när den är gratinerad med rostad flagad mandel, pistagenötter, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar eller efter smak.
Du kan baka egen sockerkaksbotten eller köpa färdig. Bakar du egen enligt nedan så behöver du en rund kakform, springform, ca 24 cm i diameter.
Obs det är viktigt att glassen till Glace au four är hårt fryst annars kan den hinna smälta. Lägg köpt glass i din frys (som ofta är inställd på kallare frys än glassdisken i butiken) så fryser glassen till lite mer under några timmar.
Receptet räcker till 6-8 portioner.
Vintips till Glace au four är ett sött dessertvin som ex. Amfora Muscat eller kaffe med en söt likör ex. som du haft i glassen (eller avec).
Gräslökshollandaise
Gräslökshollandaisesås. En fransk klassisk smörsås smaksatt med citron och hackad gräslök.
Hollandaise passar till all fisk men också kokta grönsaker som sparris.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Valnötsbröd med spenat
Valnötsbröd med spenat. Ett gott bröd med hackade valnötter och spenat likt baguette. Baka med baksten eller på vanlig ugnsplåt.
Istället för 250 gram fryst spenat kan du ta en liter färsk spenat.
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i lergryta eller stekgryta
Helstekt fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek i ugnen ex. i lergryta, ugnsform eller stekgryta.
Fläskkarré blir supergod stekt i ugnen, gärna i en lergryta men det går såklart bra i en ugnspanna eller annan stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.
Köp svenskt krav-märkt griskött.
Såsen kan du laga med eller utan svamp och valfri gelé.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Du kan ersätta fryst spenat med färsk spenat - räkna ca 400 gram. Var noga med att skölja och skära bort grova stammar på stor färsk spenat innan tillagning för att få bort jord mm. Köper du babyspenat behövs de ej sköljas.
Fetaostsallad med potatis
Fetaostsallad med potatis. En matig variant av grekisk sallad med kokt kall potatis. Kall sallad med fetaost, potatis, oliver, tomater, paprika med mera är gott, nyttigt och enkelt att laga. Passar till lunch, förrätt, buffé, som tillbehör till ex. grillat eller att ta med på picknicken.
Tilltugg med getost och lökmarmelad
Tilltugg med getost och lökmarmelad samt svarta Kalamataoliver. Gott som varma snittar eller aptitretare till fördrink eller tapas. Sen doftar det mycket gott också.
Du behöver tandpetare att plocka oliver med.
Den smakrika getosten passar bra ihop med söt lökmarmelad samt de salta oliverna.
Det tar en stund att laga lökmarmeladen men den förbereder du helst dagen innan - sök recept här på receptfavoriter.se. Det går också bra med färdig fikonmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Petits choux
Petit choux är franska ihåliga fluffiga bakverk av Pâte à choux som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser.
Som bakverk är petits choux goda att fylla med chokladsmörkräm (se bild); olika färskostfrosting (likt cupcakes), vaniljkräm (om de är stora och pudras med florsocker kallas de Mariebullar), citronkräm eller vispad grädde och färska bär som skivade jordgubbar, hallon och blåbär eller passionsfrukt (innanmätet). Pudra med florsocker. Petits choux degen kan också spritsas i ca 12 cm avlånga stränger och bakas samt fyllas som Eclairs. Petit choux degen kan också spritsas och bakas som små kransar.
Några goda förslag på fyllning om petits chouxerna ska serveras som tilltugg är:
- ädelostfyllning (mosa ihop hälften ädelost och hälften matyoghurt samt garnera med rostade valnötter och en klick fikonmarmelad).
- laxröra (blanda hackad rökt lax med färskost, matyoghurt, hackad dill och riven pepparrot samt ev. kapris).
- räkröra (blanda skalade räkor med färskost, matyoghurt, dill och citronsaft).
Lax och räkfyllning kan garneras med svart eller vit rom och dillkvistar.
Du behöver en spritspåse med tyll (ex. nr 9) eller ca 2 cm bred rund slät tyll.
Äggakaka skånsk ugnspannkaka med fläsk och lingon
Äggakaka. Skånsk äggakaka är en slags ugnspannkaka som serveras med stekt fläsk och lingon. En av skånes landskapsrätter.
Äggakaka är för två personer och det är rätt lagom att laga en äggakaka för två i en ugnsfast stekpanna. Lagar du för fler så kan du dubbla receptet och ta en större stekpanna eller ugnsform och öka tiden i ugnen samt sänka värmen till 200 grader sista 10 minuterna.
På bilden serverad med spenatsallad med parmesan samt småtomater i balsamvinäger (sök recept här på receptfavoriter).
Räkna 3-4 skivor fläsk per portion.
Brioche briochebröd briochedeg
Brioche eller briochedeg. Hembakta franska briochebröd med ägg i degen.
Baka egna briocher - de passar som kuvertbröd till fest eller tillbehör till finare förrätter, soppor ex. hummersoppa mm.
Du behöver 16 små briocheformar, muffinsformar eller en avlång 1,5-liters brödform.
Bakar du briochen i en avlång brödform kan du skära skivor av briochen och rosta till serveringen.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook