AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Skink och ostpaj Quiche Lorraine

Skink och ostpaj Quiche Lorraine Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
1 skink och ostpaj, ca 6 port
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 50 min
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • Pajdeg till en paj:
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 - 3 msk vatten
  • 1 krm salt
  • Till fyllning:
  • 500 gram lagrad ost riven
  • 400 gram rökt skinka
  • Äggstanning till en paj
  • 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Gör först pajskalet. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg allt i en bunke och arbeta snabbt ihop till en klump. Kavla eller tryck ut i en pajform (ca 24 cm diameter).
  3. Stick hål över botten med en gaffel.
  4. Grädda i 10-15 minuter. Om man penslar med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen ytterligare mot blöt fyllning.
  5. Tärna eller riv osten och skinkan. Blanda osten med äggstanning.
  6. Lägg skinkan i botten och häll över ostblandningen.
  7. Grädda skink- och ostpajen på 175 grader i 45-50 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Skink och ostpaj Quiche Lorraine:

Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Köttfärspaj med fetaost
Köttfärspaj med fetaost. Gott med grönsallad och tomatsallad. Passar till lunch, middag eller buffé.
Tacopaj med köttfärs
Tacopaj med köttfärs. Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Tzayspett med Mimosasallad
Tzayspett med mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. En god vegetarisk rätt med Mimosasallad på färsk frukt och yoghurt.
Tzay-spett finns frysta i välsorterade butiker bla av märket Ridderheims. De kommer från Thailand och består av sojaprotein smaksatt med chili och ingefära.
Färsk pasta med kyckling och svamp
Färsk pasta med kyckling och svamp i grädde. Välj pasta som tagliatelle eller farfalle. Ett vitt vin passar till kyckling- och svamppastan.
Lasagne med spenat och grönsaker
Lasagne med spenat och grönsaker. En vegetarisk lasagne med tre lager av grönsaksröror: spenat; paprika och lök samt svamp, zucchini och vitlök varvat med tomatsås och ostsås.
Godast är att laga egen tomatsås samt Bechamel- eller ostsås men du kan också köpa färdig tomatsås och bechamelsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Klyftpotatis i ugn
Klyftpotatis i ugn. Rostade potatisklyftor i olivolja, salt och svartpeppar. Gott till det mesta som tillbehör ex. grillat.
Välj gärna en potatis som är fast. Färskpotatis eller delikatesspotatis går också bra att göra klyftpotatis på.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Spenatpaj med fetaost
Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Bouillabaisse fransk fiskgryta eller fisksoppa
Bouillabaisse. Fransk fiskgryta eller fisksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med lax, torsk, räkor, musslor, tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika.
Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Istället för vitt vin kan du ta 0,5 dl vitvinsvinäger och öka mängden vatten eller fiskbuljong till 1 liter.
Du kan ta andra fiskar som plattfisk, gös, havsabborre osv. Har du hel plattfisk, vit fisk och torskfisk så filear du dem och tillsätter fiskskrovet samt huvudet (utan gälar) i grytbasen från början när du fräser grönsakerna. Lax blir det ej så god fiskbuljong av Plocka sedan upp fiskskrov och huvud när det kokat med i .
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven fiskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna fisk som är krav eller msc märkt.
Dijondressing
Dijondressing är en mycket god salladsdressing. Dijonsenap är en stark fransk senap. Dijon- eller senapsdressing blir också god grillmarinad eller sås till buffe.
Se alla recept ur kategorin Fransk mat
Kycklingspett till buffé
Kycklingspett till buffé. Tre olika kycklingspett i Indisk stil - ett spett med tandoorikrydda, ett med tikka masala currypasta samt ett med vitlök, chili och lime.
Kan förberedas innan och frysas. För vegetariskt spett kan du välja quornbitar och marinera som naturell kyckling.
Här har jag räknat 120 gram kyckling per portion då man också äter annat på en buffé. Serverar du spetten som del i huvudrätt så räkna att det räcker till 8 portioner. Eller laga lite extra om du är orolig för att det ska räcka.
Gott och enkelt till spetten är en yoghurtssås med pressad vitlök eller hackade örter ex. franska örter.
Flarn flarnrecept flarnsmet
Flarn. Flarnrecept på flarnsmet som blir goda, knäckiga, spröda, böjda flarn att garnera desserter med eller ha till kakor.
Baka egna mandelflarn och pensla med smält choklad på ena sidan (lägg på smörpapper att stelna). Böjer du inte flarnen kan de också läggas samman två och två med smörkräm, chokladsmörkräm, mockakräm eller smält choklad. De kan också rullas och fyllas samt doppas i choklad.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i bitar när den svalnat.
Limepaj med kondenserad mjölk
Limepaj med kondenserad mjölk, limesaft och äggula med knaprig Digestivebotten.
Om du vill använda äggvitorna som blir över kan du toppa limepajen med maräng som på bilden men det är valfritt.
Limepajen kan också serveras med en klick vispad grädde.
Limepaj går att laga utan ugn. Fyllningen stelnar i kylen på några timmar utan att bakas i ugnen. Anledningen att man bakar den är att ägg kan ha salmonella (ej i Sverige dock) samt att den stelnar mer om den bakas något. Digestivebotten behöver då ej bakas heller utan enbart bredas ut i formen.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Cheesecake med vit choklad
Cheesecake med vit choklad. En god vit chokladcheesecake med Digestive-botten som bakas i ugnen.
Pizzabullar med skinka och ost
Pizzabullar med skinka och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda och vegetariska med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Goda pizzabullar passar till utflykt, mellanmål, matsäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Kokosbollar skumbollar
Kokosbollar, skumbollar, kokosrutor eller kokoskuber. Recept på hemgjorda fyrkantiga kokosbollar med skum av vispad äggvita och socker rullade i kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Riktigt mumsiga är dessa kokosbollar.
Du kan också doppa kokosbollarna i smält choklad och sedan kokos. Det blir mycket choklad om du doppar runt om men ett tips är att bara doppa de motsatta sidorna så blir det lagom med choklad.
Chokladen kan du smälta i en bunke i mikron - ta den choklad du gillar - mörk fin 70%, blockchoklad, mjölkchoklad eller blanda. Eller så kan du blanda kokosen med någon msk kakao.
En visp med hållare, matberedare med visp eller Robocop är att rekommendera när du vispar - annars får du hålla i vispen i 40 minuter.
Nöt och marängbotten
Nöt och marängbotten till tårtor och kakor. Om du vill kan du pensla dem med 100 gram smält choklad också.
Blir enkelt en tårta med grädde eller smörkräm mellan samt grädde på toppen. Garnera med valfri topping som färska bär, riven choklad, strössel, godis, pudrad kakao, silverkulor, M%Ms eller vad man gillar.
Creme brulee med passionsfrukt
Creme brulee med passionsfrukt.
Ett sött dessertvin passar till ex från Australien, USA eller Canada.
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen och karamellerisera toppen vid servering.
Se alla recept ur kategorin Äggrecept

Gilla oss på Facebook