Fiskgryta allt i ett

Mustig klassisk fiskgryta i fransk stil med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.

Laga gärna grunden till fiskgrytan dagen innan så blir smaken ännu bättre. Koka upp med potatis, grönsaker, fisk osv till servering. Överbliven gryta klarar sig fint i kylen och är ännu godare efter någon dag som sagt. 

Du kan smaksätta grytan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.

Vintips till fiskgryta

Vitt kylt vin av förslagsvis Chardonnay (om du gillar ekfatslagrat snällt vitt vin) eller Chablis (utan ekfatslagring men elegant och krispigt till) eller valfritt vitt vin passar till.
 

8 portioner fiskgryta

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 msk olivolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 färsk fänkål
  • 150 gram rotselleri
  • 1 purjolök
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 burkar hela tomater
  • 1,2 liter vatten
  • 5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 msk vinäger, vit eller röd
  • 1 krm timjan
  • 1 stjärnanis (valfritt)
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)
  • 2 fiskbuljongtärningar (valfritt)
  • 2 msk fisksås, thailändsk (valfritt)
  • 5 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 0,25 g saffran (valfritt)
  • 10 potatisar, fast sort, medelstora
  • 1 huvud broccoli
  • 2 morötter
  • 600 gram sej, kolja eller torsk, färsk eller fryst
  • 300 gram lax, färsk eller fryst
  • 100 gram skalade räkor (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Rensa, dela och skölj purjolök. Strimla den och tillsätt till kastrullen.
  3. Skala och finhacka vitlök och tillsätt till kastrullen.
  4. Rensa, dela och hacka fänkål i 1x1 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  5. Skär bort skalet på rotsellerin och tärna den i ca 2x2 cm bitar. Tillsätt till kastrullen.
  6. Fräs allt i kastrullen under omrörning i 3-5 minuter.
  7. Pudra över mjöl och rör ut.
  8. Tillsätt burktomater, rör om och koka upp.
  9. Tillsätt vatten och grädde och koka upp samt låt småkoka under lock.
  10. Tillsätt kryddorna: salt, socker, vitpeppar, buljongtärningar, saffran, timjan, vinäger, fisksås, stjärnanis, tryffelolja samt garam masala eller curry.
  11. Hit kan du förbereda grunden till grytan. Låt den gärna stå och småkoka på medelvärme några minuter upp till en timme så får den god smak.
  12. Dags för den matiga fyllningen: Skala under tiden potatisen och dela den i ca 3x3 cm bitar.
  13. Tillsätt potatisen och koka upp.
  14. Koka fiskgrytan på medelvärme i ca 20 minuter.
  15. Rensa under tiden broccoli och skär i buketter. Använd stammen - dela och hacka den och koka med i fiskgrytan.
  16. Lägg broccolibuketterna i en skål så länge.
  17. Skala morot, dela och strimla dem. Lägg i skålen.
  18. Tillsätt grönsakerna och koka fiskgrytan ytterligare i 5 - 10 minuter under lock.
  19. Med färsk fisk: Skär fisken i ca 2x2 cm bitar. Lägg i fisken när potatis och grönsaker kokt mjuka. Låt koka upp. Rör om. Koka i någon minut tills fiskbitarna är genomkokta.
  20. Med fryst fisk: Använder du fryst fisk så lägger du i den när potatisen kokat ca en kvart så fisken hinner tina och bli genomkokt. Du behöver ej dela fisken i bitar (om den frysta fisken är för hård att skär i) utan du kan mosa sönder den med en slev sedan när den tinat och kokar i grytan.
  21. Vill du ha i räkor så tillsätter du dem på slutet och låter soppan koka upp.
  22. Smaka av med salt, socker och peppar.
  23. Servera fiskgrytan med vitlöksmajonnäs samt gott bröd som baguette eller bondbröd.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer