AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Majsrecept och recept med majs

Majsrecept
På tidig höst kan du passa på att njuta av svensk färsk majs. Sockermajs brukar den kallas och är mycket god kokt, grillad eller i matlagning. Titta i butiken eller leta upp självplockning. Godare majs finns inte.

Majsrecept - recept med majs, majs och mer majs - majs på tvären och längden. Här hittar du recept med majs, fakta om majs, kokt majs, grillad majs, majssoppa, majs och kycklingpaj med mera. Färsk sockermajs finns för självplockning på hösten. Kokt majskolv med bara lite smör, salt och och nymalen svartpeppar är en klassiker.

Färsk majs har kanske inte status som färsk hummer men visst är det en delikatess. De flesta gommar och recept välkomnar denna vackert gula, fylliga, nyttiga och söta grönsak. Här kommer några goda majsrecept som kokt majs, grillad majs, majssoppa, majs och kycklingpaj med mera.


Köp i affären eller åk till självplockning

Passa på - nu finns den svenska färska sockermajsen i affären och för självplockning. I Sverige kan man plocka majs på självplockning i augusti-september samt början av oktober. Håll ögonen öppna i lokaltidningen och på vägarna så kan du också bli en majsplockare

Majs är uråldrig mat
I borrhål i Mexico City har man hittat majspollen mer än 80 000 år gamla. I många sydamerikanska länder utgör majsen basföda. Majsen blir bla bröd och nachos. Den ingår i grytor, röror och bränns till sprit. Enligt indianerna var majs gudarnas mat. Människan var också skapt utifrån majs. I Nordamerika räddade den många nybyggare från svält.

Kokt majskolv
Passa på att koka färsk majs. Spara gärna undan lite i frysen av vår fina färska majs när det är säsong under tidig höst.

Majs i allt
Majs, majs och åter majs - tandkräm, whiskey och bilar – majs ingår i tusentals produkter. Det är alltså inte bara vid matbordet du tar del av majsens välsignelser, utan hundratals gånger per dag. Majs är den mest odlade växten i USA. Majs på tvären och längden blir foder, en del blir stärkelse till industrin (majssirap har ersatt bla socker i många produkter då det är billigare), en del majs blir bränsle, en del blir frukostflingor, popcorn eller hamnar i burkar. Endast en bråkdel säljs och njuts som färsk när majsen är som godast.

Majs passar bra i sallader, på grillen, i salsor, röror, i bröd eller grytor. Prova att blanda i pannkakssmet, köttfärssås eller med sojaprotein.

Passa på när det är säsong på hösten, koka några majskolvar och lägg upp ett lager i frysen med kokta majskolvar samt kokta majskorn.

Kokt majskolv
Kokt färsk majs är mycket godare än burkmajsen tycker jag. Sedan kan du äta majsen direkt från majskolvarna eller skära bort majsen från kolvarna. Då har du fina nykokta majskorn till allt som vanlig burkmajs kan användas till. Majs är enkelt att koka. Koka upp rikligt med saltat vatten (1 matsked till 2 liter).

Grillad majs
Grillad kokt färsk majs - Corn on the cob - är en amerikansk favorit. Supergott med svenskt smör, gourmetsalt och nymalen svartpeppar från kvarn.

Skala bort bladen runt kolvarna och koka i 15 minuter. Koktiden kan ibland minskas med flera minuter beroende på majs - en del ny mogen färsk majs räcker att koka 3-5 minuter och kan nästan ätas råa. Dock behöver du ej vara orolig att majsen kokar över likt potatis därför har jag valt 15 minuters koktid så är majsen iaf mjuk och genomkokt. Kokta du frysta majskolvar så lägger du dem direkt från frysen i kokande vatten och tar tiden från när vattnet kokat upp igen. Om du önskar kan du ha någon tsk salt i vattnet du kokar majsen i men jag tycker ej att det behövs.
Nykokt färsk majs är klassisk serverad med smör, gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn.


Grillad majskolv
Koka majsen som ovan, spola i kallt vatten och skär i portionsbitar eller grilla majsen hel (ev. skuren i mindre portionsbitar) runt om i ca 5 minuter tills majsen fått fin färg och är varm. Klart att servera med smör, gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Gott som tillbehör till det mesta grillat.
Vill du inte koka majsen så går det bra att grilla majsen rå (speciellt riktigt mogen färsk majs) men då får den ligga på i en 20 minuter på lägre värme så att den inte bränns. Lägg då gärna in i folie om majsen börjar bli för grillad på ytan.
Du kan också köpa kokta halverade majskolvar på burk och grilla som kokt majskolv.

Spara majs
Passa på att koka majs när det är säsong och den är billig och är godast. Smidigt är att avkorna majsen - dvs skära bort majskornen från majskolvarna. Kokta, färska majskorn är en bra basvara att ha i frysen i små påsar eller burkar att ta fram då och då. Koka majsen som ovan och skär loss majsen. Frys i påsar eller burkar. Fryst majs håller upp till ett år. Majskornen kan också torkas på låg värme (60-70 grader) i ugnen några timmar - prova dig fram med din ugn.

Majsplättar
Grädda plättar eller pannkakor med majs i smeten. Det är både gott, nyttigt samt drygar ut smeten. Servera som dessert likt vanliga plättar eller pannkakor; eller som en maträtt med stekt fläsk och lingon; eller prova till frukost (brunch) med naturell yoghurt, färska bär som blåbär eller fruktsallad samt rostade nötter.


Majspannkakor
Goda stora pannkakor med färska kokta majskorn i är goda och nyttiga serverade som vanliga pannkakor eller serverade likt rårakor med stekt fläsk och lingon.

Majsplättar
Små goda plättar med majs i plättsmeten. Majsplättar kan serveras som vanliga plättar med sylt och grädde men också som ex. frukost med vaniljyoghurt, fruktsallad och rostade hackade hasselnötter.

"Pyttipanna" med majs, kyckling, ris och stark korv
6 - 8 portioner
En enkel och vacker rätt mitt på bordet ger mat åt många. Som pricken över i ett glas rött samt naturell matlagningsyoghurt. Kanske smaksatt med några matskedar kokosflingor. Ett rustikt bröd med olivsmör passar till.
2 medelstora gula lökar
2 klyftor vitlök
3 msk olja eller smör
4 dl ris
8 dl hönsbuljong
1 burk hela tomater
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 krm chilipulver
1 krm timjan
4 kokta majskolvar
3 paprikor av varje färg
500 g stark korv som chorrizo
1 grillad kyckling.
300 g rensade räkor
Hacka lök och pressa vitlök. Fräs i olja i en stor gryta. Tillsätt ris och låt stek en minut. Häll i vatten och tillsätt buljongtärning, tomater och kryddor. Lägg på lock och koka på svag värme 20 minuter eller tills vätskan kokat in. Rensa kycklingen och dela i bitar. Strimla paprikan, avkorna majsen och fräs i en panna. Skär korven i bitar. Vänd ner kycklingkött, korv, majs och paprika i riset. Smaka eventuellt av med mer kryddor. Skala räkorna om det behövs och vänd ner dem sist.

Majsröra
Majsröra är gott till grillat, kyckling och till buffé. Enkel och billig röra med mixad majs och vitlök i lite olja smaksatt med chili.


Het majsröra
En god het röra med majs, vitlök och sambal oelek. Passar till grillat och på buffé.
Brynt rostad majs mixas med vitlök och het sambal oelek.

 

Pizzasallad med majs, svarta bönor och avokado
Det här är min alternativa pizzasallad. Prova till hemmagjord tjock panpizza. Mycket smaskig också till annat som stekt kyckling, fläskfilé, kotlettrad eller fisk. Då gärna med klyftpotatis.
4 portioner
4 dl kokta svarta bönor
2 majskolvar, kokta och avkornade
2 avokado
1 röd paprika
0,5 dl olivolja
1 lime
1 tsk socker
Skär avokado och paprika i bitar. Blanda med bönor, majs, olja, saft från limefrukten samt socker. Smaka av med salt och peppar.

Majsbiffar
Majsbiffar är matiga och goda. Speciellt om majsbiffarna görs med färsk kokta majs. Utmärkta som vegetariska biffar.


Majsbiffar
Stekta vegetariska goda biffar med majs. Du kan använda färsk kokt majs eller burkmajs.
Majsbiffar är goda med tomatsås och råris; på buffé eller som vegetariskt alternativ till biffar med kött.

 

Amerikanska pannkakor med majs 4 portioner
En rätt i gränslandet mellan frukost och lunch. Passar både med stekt bacon samt med tomatsås smaksatt med tabasco samt naturell yoghurt.
2 majskolvar, kokta och avkornade
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
cirka 2 dl mjölk
Blanda mjöl, bakpulver och majskorn. Rör i ägg samt mjölk till en smet. Salta och peppra efter smak. Stek i smör.

Majssoppa
Majssoppa är gott till lunch, middag eller soppbjudning. Funkar till vardags såväl att piffa upp till fest.

Majssoppa
Bjud på soppkväll. Bröd till är ett måste. Olivsmör till ger lite omväxling. En klick grädde eller creme fraiche mot slutet höjer smaken. Soppa ger utrymme för mastigare kakverk efter exempelvis äppelkaka.

Gult bondbröd med lök - ett gott bröd till majssoppa.
50 g jäst
1 liter vetemjöl
½ liter grahamsmjöl (eller vetemjöl om du vill ha helt vitt bröd)
6 dl vatten
2 hackad gul lök
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
½ dl olja
Smula jästen och lös upp i lite av vattnet. Det ska vara fingervarmt. Torrgäst blandas direkt i mjölet och tar lite längre tid att gäsa. Tillsätt lök, gurkmeja, olja och salt. Arbeta ner mjölet tills det blir en deg. Låt jäsa en timme under bakduk. Knåda degen och forma antingen två limpor. Låt jäsa en timme till och grädda på 250 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg och är hårda på undersidan.

Majssås
Majssås passar till ljust kött som kyckling eller fisk.

Olivsmör
Servera gärna bondbrödet ovan med detta goda olivsmör. 
1 dl urkärnade svarta oliver, gärna Kalamata
200 gram rumsvarmt smör
Finhacka eller mixa oliver. Blanda med smör. Smaka av med vitpeppar samt salt.

Majssås
God sås med majs som grund. Smaksatt med spiskummin, gurkmeja och grädde eller creme fraiche.
Majssås passar som ljus sås till ex. grillad eller stek lax, kycklingfilé, stekt vit fisk som torsk, stekt kotlett eller till stekt quorn eller stekt halloumiost.


Fler tips på mat att laga med majs
:
Majs i potatismos
Potatismos blir mycket gott med söt majs och fyllig svamp. Rör ner avkornad kokt majs (majskorn), fräst svamp samt smör i lätt mosad potatis. Förslagsvis trumpetsvamp, ostronskivling eller kantarell. Salta och peppra efter smak. Mycket gott till vilt, lamm och andra kötträtter.

Majs i stuvade makaroner

Prova kokt avkornad majs i stuvade makaroner. Servera som vanligt till exempelvis stekt falukorv.

Majs i pasta

Servera pasta med majs, tomatsås och stekt bacon i bitar.

Majs i Skagenröra

Rör ner kokt majs i Skagenröra.

Majs i wrap

Servera wrap (mjuka tortillas) med kokt majs, fräst köttfärs, bönor, ost, tomatsalsa, kokt ris och strimlad sallad.

Majs i paj
Majs och kycklingpaj. Gör en pajdeg (3 dl vetemjöl, 125 g smör, 2 msk vatten). Baka av och fyll med grillad kyckling i bitar, kokt majs, finhackad lök samt hackad soltorkad tomat. Fyll på med äggstanning (4 ägg, 4 dl mjölk, 1½ dl riven ost, salt och peppar). Baka i 200 grader tills äggstanningen stelnat.

Majs i röror till fyllningar i mackor
Tonfisk och majsröra är god att fylla större mackor med exempelvis ciabattas. Blanda tonfisk med creme fraiche och majonnäs. Tillsätt kokt majs samt finhackad selleri. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Majs- & kycklingpaj 4-6 port
1 sats pajdeg: 3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
2 kycklingfiléer
2 schalottenlökar
1 burk majskorn
salt, peppar
½ dl grädde
4-5 marinerade soltorkade tomater
1 msk färsk eller 1 tsk torkad dragon
Äggsmet:
4 ägg
4 dl mjölk
1½ dl riven ost
salt, peppar
Ugn: 200 grader
Gör så här: Pajdegen: Finfördela det kalla matfettet i mjölet till en smulig massa.
Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Ställ den kallt att vila ca 30 minuter.
Förbered fyllningen: Skär kycklingfiléerna i tärningar. Skala och finhacka löken. Låt majskornen rinna av. Hacka tomaterna ganska fint.
Bryn kycklingfiléerna och lökhacket i lite matfett. Salta och peppra.
Tillsätt grädde, tomater, majskorn och dragon. Låt allt puttra ca 5 minuter.
Kalva eller tryck ut pajdegen i ett tunt lager ca 4 mm tjockt i en rund pajform ca 24 cm i diameter. Nagga botten på pajdegen med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 5 minuter.
Fördela den varma fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt, peppar och ost. Häll äggsmeten över pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter eller tills pajen har fått fin färg och äggsmeten har stannat.

Bönsallad med majs
2 dl kokta vita bönor
2 dl kokta svarta bönor
1 finhackad röd lök
2 dl majs
1 bit purjolök
1 bit paprika.
Skär grönsakerna i små tärningar och blanda allt. Häll över dressing.

Pasta med het majssalsa och bacon recept

Gör majssalsan och stek bacon knaprigt. Koka valfri pasta.

Het majssalsa 6 portioner
5 majskolvar, skurna i 3 cm bitar
40 g smör, smält
2 msk kackad färsk koriander
1 msk tomatpuré
1/4 tsk chilipeppar, eller efter tycke och smak
gräddfil till servering.

Majsmuffins
Amerikanska majsmuffins med blåbär bakas på majsmjöl och inte färsk majs. Men de är så goda så de får avsluta artikeln med lite sött och gott.

Fyll en stor kastrull till hälften med vatten. Låt vattnet koka upp och lägg majsbitarna i vattnet, sänk värmen och låt majsen sjuda tills den är mjuk. Låt majsbitarna rinna av. Rör ihop smör, koriander, tomatpuré och chili i en ganska stor skål. Tillsätt majsbitarna och blanda väl. Servera med stekt eller grillad lax, fläskfilé eller kyckling. Gärna med långkornigt ris och en en klick gräddfil.


Majsmuffins med blåbär
Amerikanska muffins med majsmjöl och goda färska blåbär. Du kan också ta färska björnbär, färska hallon, chokladbitar, delade jordgubbar eller skivad banan. Styckfrysta blåbär eller andra bär går bra men tillsätt dem frysta.




 

Gilla oss på Facebook