Grillad polenta med soltorkad tomat

Grillad polenta med soltorkad tomat och riven parmesan. Kokt polenta som fått stelna och sedan grillas med olivolja. Gott som tillbehör till grillat, buffé mm. Lätt att förbereda innan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner grillad polenta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaksbuljong
  • 250 gram, 3,5 dl polenta
  • 3 krm salt
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 3 äggulor

Tillagning

  1. Mät upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt samt polentagryn under omrörning.
  3. Koka upp under omrörning. När polentan börjat tjockna så sänker du värmen och låter polentan sjuda klart i 30 minuter. Rör om ofta så att den inte bränns och klumpar sig.
  4. Hacka de soltorkade tomaterna.
  5. Ta av polentan från värmen och rör i soltorkade tomater, smör eller olivolja samt smaka av med salt och riven ost.
  6. Klä en form likt en halv långpanna med gladplast samt smörj in den med någon msk olivolja.
  7. Rör i 3 äggulor i polentan och häll den i en formen. Bred ut till ett jämnt lager.
  8. Låt polentan svalna, täck över med plastfolie och låt sedan kallna och stelna i kylen någon timme till några timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  9. När polentan stelnat stjälper du upp den på en skärbräda och skär upp den i lämpliga cm tjocka bitar ex. rektanglar eller trekanter.
  10. Pensla dem med olivolja och grilla dem några minuter på varje sida. Akta så de ej går sönder. De ska få fin färg och bli varma. Servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer