Majssås

En god sås av majs. Smaksatt med spiskummin, gurkmeja och grädde eller creme fraiche.
Majssås passar som ljus sås till ex. grillad eller stek lax, kycklingfilé, stekt vit fisk som torsk, stekt kotlett eller till stekt quorn eller stekt halloumiost.

4 portioner majssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 200 gram majs
  • 3 msk mjöl
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 2 dl grädde eller crème fraiche
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
  4. Strö över mjöl och rör runt samt fräs någon minut till.
  5. Slå på 6 dl liter vatten, rör runt och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  6. Mixa majssåsen. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller blender.
  7. Sila såsen genom en sil eller durkslag ner i en ny kastrull.
  8. Värm såsen och rör ner grädde eller crème fraiche samt smaka av majssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer