Kokt färsk majs

Kokt färsk majs är god som den är med smör, salt och svartpeppar eller så skär du loss majskornen från kolven och använder majsen till sallad eller annan matlagning.
Du kan också spara majsen i kylen eller frysa den i påsar eller burkar.

4 portioner kokt färsk majs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 majskolvar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Rensa bort bladen runt majsen. Skär bort ev. ful topp och botten.
  2. Lägg majskolvarn i en kastrull. Förslagsvis kan du dela majsen i tre delar på tvären om de ej får plats att ligga hela ner i kastrullen.
  3. Täck majsen med vatten och tillsätt saltet.
  4. Sätt på lock och koka upp. Sänk sedan värmen så att det småkokar. Koka gärna under lock.
  5. Koka majsen i ca 40-50 minuter. Ta upp en majskolv och skär loss en bit majs och smaka om den är mjuk. Annars koka vidare några minuter till.
  6. Häll av majsen och låt de svalna eller servera dem nykokta med smör, salt och svartpeppar.
  7. Skär ev. majskolvarna i tre delar på tvären (om du kokat den hela) så är det lättare att skära loss majskornen från kolvarna genom att ställa upp kolvarna på höjden och skära loss majskornen rakt uppifrån.
  8. Nu är den kokta färska majsen klar att njutas som den är i sallad eller i annan matlagning. Den kan också sparas i kyl eller frysas i påsar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer