Majssoppa

Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.

4 portioner majssoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 400 gram majs
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk mald spiskummin
  • 2 dl grädde eller creme fraiche
  • 4 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olivolja någon minut i en stor kastrull.
  3. Tillsätt majs och kryddor samt fräs ytterligare någon minut.
  4. Slå på 1,8 liter vatten och låt koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  5. Mixa majssoppan. Du kan förslagsvis använda stavmixer. Eller matberedare eller mixer.
  6. Sila soppan genom en sil eller durkslag ner i en ny kastrull.
  7. Värm soppan och rör ner grädde eller creme fraiche samt smaka av majssoppan med citronsaft, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer