Hemgjorda pickles inlagda grönsaker

Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, blekselleri, fänkål, minimajs, pumpa, äggplanta med mera.
Använd helst krav-märkta grönsaker. Räkna ca 1 kg blandade grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Hemgjorda pickles håller länge (något år om inte längre) om alla grönsaker är täckta med lag, locket tätt och de förvaras mörkt och svalt.

1,5 liter hemgjorda pickles

  • Förberedelse: 1 dag 30 min
  • Tillagning: 1 dag 30 min
  • Klart på: 2 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 4 gröna tomater
  • 0,5 huvud blomkål
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • Saltlag: 1 liter vatten
  • 1 dl salt
  • Ättikslag: 2 dl ättika (12%)
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 0,5 tsk hel kryddpeppar
  • 3 kryddnejlikor
  • 0,5 tsk hel vitpeppar
  • 3 lagerblad
  • 2 klyftor vitlök

Tillagning

  1. Gör saltlagen genom att blanda vatten med salt i en stor bunke. Rör så att saltet löser sig.
  2. Skölj, rensa och skala ev. grönsaker och skär dem i mindre bitar. Morötter skalar du och skär i mitten på längden och sedan i sneda skivor. Blomkål rensar du och skär stam i bitar samt delar i små buketter.
  3. Hårda grönsaker som morötter och blomkål skär du i bitar och kokar i väl saltat vatten i 3 minuter och kyler sedan av i kallt vatten.
  4. Grönsaker som paprika, zucchini, tomater mm är behöver ej förvällas men sköljes, rensas och skärs i mindre bitar. Ex. zucchini skär du på längden och sedan i skivor. Paprika skär du av kinderna av och sedan delar på tre bitar. Tomaterna delar du i ex. fyra klyftor eller i skivor som du tycker.
  5. Lägg i grönsaker i saltlagen eller häll saltlagen över grönsakerna i en stor bunke. Täck över (ex. med plats).
  6. Låt grönsakerna stå i saltlagen i ett dygn eller över natten i kylen.
  7. Gör ättikslagen genom att koka upp ättika, vatten och socker och kryddor i en kastrull.
  8. Häll av saltlagen från grönsakerna och skölj dem.
  9. Fördela fördela grönsakerna i väl rengjorda glasburkar. Lämna ca 2 cm längst upp.
  10. Toppa varje burk med lite av kryddorna ex. en klyfta vitlök, ett halvt lagerblad, 3 kryddpepparkorn, 2 vitpepparkorn och en kryddnejlika.
  11. Häll varm ättikslag över grönsakerna så att det täcker.
  12. Sätt lock på burkarna när de är varma.
  13. Förvara dina hemgjorda pickles svalt och mörkt. Ev. i kylens svalfack.
  14. Låt gärna dina grönsakspickles mogna minst något dygn och helst 2-3 veckor - då blir de är godast.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer