Tacopaj med kyckling

Tacopaj med kyckling, majs, svarta bönor, paprika och färsk koriander. Här med smak av tacokrydda. Istället för tacokrydda kan du ta några krm rökt paprikapulver, mald spiskummin, chilipulver och mald koriander.

Godast blir pajen med stekt kycklingkött eller kokt kycklingkött du hackat eller dragit isär grovt. Helgrillad kyckling eller pulled chicken passar att laga och kanske först äta av som vanlig rätt och sedan ta resterna till pajen. Man kan också köpa färdiggrillad kyckling. Använd gärna en pajform på 24 diameter med höga kanter för det är mycket med smaskig fyllning.

Servera gärna med matyoghurt eller gräddfil, grönsallad, limeklyftor, färsk grovhackad koriander, tortillachips och chilisalsa.

6 portioner tacopaj med kyckling

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör eller olja
  • 1 röd paprika
  • 100 gram majs
  • 1 pkt svarta bönor
  • 300 gram kokt eller stekt kycklingkött
  • 0,5 pkt tacokrydda
  • 2 msk chilisalsa (valfritt)
  • 1 dl grovhackad färsk koriander (valfritt)
  • 4 skivor tomat
  • 2,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost som mozzarella eller texmex-ost

Tillagning

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Dra isär eller grovhacka sönder kycklingkött.
  4. Skala och hacka lök samt vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i smör eller olivolja någon minut.
  6. Tärna paprika och tillsätt den. Tillsätt majs, bönor, kyckling och tacokrydda. Fräs runt några minuter.
  7. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen. Pajdeg som sticker ut över kanten kan du antingen vika över eller skära bort.
  8. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg ca 8 minuter.
  9. Blanda mjölk, ägg, riven ost och salt i en bunke.
  10. Fördela kycklingfyllningen i pajskalet
  11. Skiva tomat och lägg över fyllningen.
  12. Häll i äggstanningen.
  13. Grädda tacopajen 30-40 minuter tills all äggstanning stelnat.
  14. Du kan testa om tacopajen är stel genom att skaka på den.
  15. Ta ut och servera tacopajen varm eller kall. Garnera gärna med hackad färsk koriander.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer