Vetelängder med surdeg

Introduktion och förberedelse

Vetelängder med surdeg fyllda med kanel, smör och socker.

Varianter

  • Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljlängder.
  • Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen), eller så har du en surdeg från tidigare eller så kan du köpa färdig vetesurdeg i affären.

Tips

Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.

Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple till surdegsstarten.

4 vetelängder med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Till vetelängderna: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar
  • 5 dl kall mjölk, standard
  • 1,5 liter vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk stött eller grovmalen kardemumma (valfritt)
  • Fyllning: 150 gram rumsvarmt smör
  • 2 msk malen kanel
  • 1 dl socker
  • Garnering och pensling: 1 ägg
  • 1 dl hackad eller flagad mandel att strö över (valfritt)
  • 0,5 dl pärlsocker att strö över

Tillagning

  1. Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka vetelängderna: lös upp jästen i mjölken.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Rör ihop fyllningen av rumsvarmt smör, socker och kanel.
  12. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet. Knåda ihop den med händerna och dela i fyra delar.
  13. Kavla ut varje del till en stor rektangel ca 1 cm tjock.
  14. Bred ut en fjärdedel av smörfyllningen i ett jämnt lager.
  15. Rulla ihop degen till en rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande tre bitarna deg.
  16. Klipp jack i rullarna i sicksack mönster med en sax och lägg flikarna varannan till höger och vänster.
  17. Pensla vetelängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt ev. grovhackad eller flagad mandel.
  18. Jäs vetelängderna övertäckta i 45 minuter.
  19. Sätt ugnen på 200 grader
  20. Grädda vetelängderna i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills de fått fin färg. Byt ev. plats på plåtarna under tiden (om de översta längderna börjat brännas exempelvis).
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-09