Vetelängder med surdeg
Vetelängder med surdeg fyllda med kanel, smör och socker.
Tillagning
- Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
- Dag 2: rör om.
- Dag 3: rör om.
- Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
- Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
- Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
- Dags att baka vetelängderna: lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
- Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
- Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
- Rör ihop fyllningen av rumsvarmt smör, socker och kanel.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet. Knåda ihop den med händerna och dela i fyra delar.
- Kavla ut varje del till en stor rektangel ca 1 cm tjock.
- Bred ut en fjärdedel av smörfyllningen i ett jämnt lager.
- Rulla ihop degen till en rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med de resterande tre bitarna deg.
- Klipp jack i rullarna i sicksack mönster med en sax och lägg flikarna varannan till höger och vänster.
- Pensla vetelängderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker samt ev. grovhackad eller flagad mandel.
- Jäs vetelängderna övertäckta i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader
- Grädda vetelängderna i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills de fått fin färg. Byt ev. plats på plåtarna under tiden (om de översta längderna börjat brännas exempelvis).
Varianter
- Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljlängder.
- Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen), eller så har du en surdeg från tidigare eller så kan du köpa färdig vetesurdeg i affären.
Tips
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple till surdegsstarten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal