Flammkuchen eller tarte flambee med fläsk och lök

Introduktion och förberedelse

Flammkuchen eller tarte flambée toppad med varmrökt fläsk, gul lök, svartpeppar, lite ost och crème fraiche.

Tarte flambée är en slags tunn pizza som är vanlig i Alsace, sydöstra Frankrike och södra Tyskland.

Istället för tomatsås som på vanlig pizza så grundar man med crème fraiche. Så den påminner lite om en pizza Bianco.

Serveringsförslag

Passar som festlig och mysig middag till helg eller vardaglyx likt pizza men också till buffé i bitar eller lunch en ledig dag med en god sallad till. Passar också att skära i bitar och servera som snittar, aptitretare och tilltugg.

Här har jag gräddat i hemmaugn på nästan max värme och på en förvärmd vanlig ugnsplåt men har du en pizzasten så kan du använda det för att få den att grädda klart med tillräckligt värme underifrån.

Riktigt bra blir det såklart i en vedeldad stenugn eller liknande. Pizzasten eller liknande tillbehör för utegrill funkar också att grädda flammkuchen med - täck då över med lock.

Varianter

  • Du kan även göra egen créme fraiche om du vill ha överkurs.
  • Istället för varmrökt fläsk kan du toppa med stekt fläsk eller stekt bacon.
  • Du kan toppa med riven ost som mozzarella, comte, gruyere, Västerbotten, prästost eller annan lagrad ost.
  • Vidare passar andra grönsaker som strimlad paprika, purjolök, rödlök, brynt smör med mera.
  • I min variant har jag ingen jäst i degen men en äggula.
  • Botten till flammkuchen kan också lagas med vanlig deg som denna pizzadeg med jäst, vatten, mjöl och lite salt.

Ett tips är att laga tre olika varianter med olika toppings - de jag har lagat är - förutom detta recept - med:

Att dricka till

Till flammkuchen passar ett vitt vin från Alsace eller södra Tyskland som Riesling, Gewurtztraminer eller Pinot gris. Tysk pils eller ljus lageröl passar också. Ett lättare rött som tysk Spätburgunder är ytterligare tips.

3 flammkuchen eller tarte flambee

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • DEG: 240 gram vetemjöl, ca 4 dl
  • 1 äggula (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 1 dl hett vatten
  • TOPPING: 300 gram varmrökt fläsk
  • 2 gula lökar
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 dl riven ost som mozzarella eller lagrad ost som comte, Västerbotten, prästost eller liknande (valfritt)
  • 2 dl créme fraiche
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. DEG: Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Låt svalna något.
  2. Väg upp mjöl i en degbunke.
  3. Tillsätt olivolja, salt, äggula och rör i hett vatten. Arbeta ihop till en deg.
  4. Låt degen vila övertäckt en timme. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen inslagen i plastfilm.
  5. Förbered topping: skär fläsket i små strimlor. Skala och strimla lök. Riv ost.
  6. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  7. Dela degen i tre delar och kavla ut en deg i taget med lite extra mjöl. Kavla så tunna - cirka 2 mm - du kan. En storlek som en rektangel på 20x30 cm är lagom till varje - då passar de i en långpanna. Lägg försiktigt över den utkavlade degen på bakplåtspapper.
  8. Sätt in en ugnsplåt i ugnen att bli varm.
  9. Sprid ut ett lager créme fraiche över degen. Sprid ut ost om du vill ha det på. Vidare lök och fläsk samt sist svartpeppar. Tips är att göra en i taget.
  10. Ta ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten.
  11. Grädda en flammkuchen i taget i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter. Passa den mot slutet.
  12. Servera direkt. Lägg över med bakplåtspappret under på en stor skärbräda och skär i rutor. Förslagsvis åtta stycken. Strö över lite flingsalt om du vill precis innan servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 836 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-12