Varm örtsås

Varm örtsås till kött, grillat, kyckling och grönsaker. En slags örtagårdssås men som är varm och smaksatt med köttbuljong. Grunden är en variant på Daniel Saint-sås och sen har jag öst på med massor av örter samt lite creme fraiche på slutet. 

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering. 

Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan efter att du stekt ex. kött eller kyckling för mer smak på såsen. Har du riktig köttbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten. 

Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. 

4 portioner varm örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter.
  7. Koka upp och håll såsen varm till servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer