Varm örtsås

Varm örtsås till kött, grillat, kyckling och grönsaker. En slags örtagårdssås men som är varm och smaksatt med köttbuljong. Grunden är en variant på Daniel Saint-sås och sen har jag öst på med massor av örter samt lite creme fraiche på slutet. 

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering. 

Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan efter att du stekt ex. kött eller kyckling för mer smak på såsen. Har du riktig köttbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten. 

Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. 

4 portioner varm örtsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter.
  7. Koka upp och håll såsen varm till servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer