Stekt ris fried rice

Stekt ris eller fried rice. Stekt ris är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat.

Stekt ris är en perfekt resträtt att göra om du har ris över i kylen. Har du ej kokt ris så kan du koka 3 dl ris till fyra portioner.

Du kan laga riset som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott. Gott i är också 1 tsk curry eller garam masala.

Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.

Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är svamp, kinakål, böngroddar, strimlad vitkål eller rödkål och bambuskott.

4 portioner stekt ris fried rice

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 800 gram kokt ris, ca 8 dl - helst basmatiris, thairis eller pilaffris
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chili frukt eller 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 tsk hackad färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 2 msk olja, ex. solrosolja
  • 2 dl majs och/eller ärtor
  • 3 salladslökar eller 0,5 purjolök eller 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 halv röd paprika
  • 1 halv grön paprika
  • 1 tsk gurkmeja
  • 3 ägg
  • 2 msk ljus sojasås
  • 1 tsk sesamolja (valfritt)
  • saft av en halv lime (valfritt)
  • 2 msk fisksås (valfritt)

Tillagning

  1. Koka riset om du inte redan gjort det. Du kan använda kallt överblivet ris eller koka nytt.
  2. Skala och hacka vitlök och lök.
  3. Hacka chilin.
  4. Skala och strimla morötterna. Lägg på en tallrik.
  5. Skölj och strimla paprikor. Lägg på samma tallrik.
  6. Skölj och strimla löken och lägg på tallriken.
  7. Fräs vitlök, chili och ingefära i en stekpanna eller wok någon minut. Lägg över i en kastrull.
  8. Fräs sedan morötter, paprika och lök samt lägg över i kastrullen.
  9. Stek eller värm upp 1/3 av riset i taget i panna. Krydda riset under tiden med gurkmeja.
  10. Knäck äggen i en liten skål och vispa ihop dem.
  11. Stek en tunn omelett i pannan. Lägg upp på en skärbräda och skär i strimlor. Du kan också strimla ägget med stekspaden direkt i pannan.
  12. Tillsätt strimlat ägg till det stekta riset och rör runt.
  13. Smaka av det stekta riset med salt, gurkmeja, chili, limesaft, fisksås samt sojasås.
  14. Stekt ris är nu klart att servera. Lägg ev. upp på ett fat.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer