Stekt panerad sill

Gott med skirat smör, kokt potatis eller potatismos, lingon och gröna ärter.
Sillen blir extra god om den får marinera över natten. Det går också bra att bara marinera några timmar eller steka direkt.
Du kan panera sillen eller strömmingen i ströbröd, grahamsmjöl eller som på bilden japanskt ströbröd sk panko som blir mycket frasigt och gott.
Räkna förslagsvis 2-3 stora eller 4-5 små sillfiléer var.

4 portioner stekt panerad sill

  • Förberedelse: 12 tim 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 g sillfiléer
  • 2 dl filmjölk
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk skånsk grov senap
  • 4 krm salt
  • 3 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
  • 25 g smör
  • 4 msk matolja
  • Dillcreme: 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 msk hackad dill
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis
  • 2 dl varm mjölk
  • 25 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar.
  • 3 dl kokta gröna ärtor
  • 2 dl lingonsylt
  • 50 gram skirat brynt smör

Tillagning

  1. Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
  2. Klipp bort ev. ryggfenor från sillen och lägg dem i filmjölken. Låt sillen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha sillen i marinaden över natten.
  3. Blanda panering och salt på en tallrik.
  4. Ta upp en sill i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
  5. Stek den panerade sillen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
  6. Lägg tillbaka alla sillarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
  7. Låt de panerade sillarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
  8. Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
  9. Servera den stekta sillen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till stekt sill.
  10. Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer