Stekt strömming eller sill
Panerad och stekt strömming eller sill med potatis, skirat smör, lingon och gröna ärtor.
En lite lyxigare variant där sill- eller strömmingsfiléerna först marineras i filmjölk med senap som ger mycket god smak och konsistens.
Panera gärna sillen i japanskt ströbröd som heter panko så blir det mycket gott. Någon msk stark senap är också gott att marinera strömmingen i innan.
Ytterligare en variant är att fylla sillen eller strömmingen med en klick persiljesmör när man steker den.
Tillagning
- Vispa ihop filmjölk och senap i en stor skål.
- Klipp bort ev. ryggfenor från strömmingen och lägg dem i filmjölken. Låt strömmingen stå kallt i minst 2 timmar. Du kan ha strömming i marinaden över natten.
- Blanda panering och salt på en tallrik.
- Ta upp en strömming i taget och skaka av marinaden samt vänd i paneringen och lägg på en bricka.
- Stek den panerade strömmingen några i taget i en stekpanna i någon msk smör och msk matolja. Lägg över på en tallrik.
- Lägg tillbaka alla strömmingarna i stekpannan eller en ugnsform (om du steker många) som du sätter i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
- Låt strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter benen bort.
- Laga kokt potatis eller potatismos samt kokta gröna ärtor.
- Servera den stekta strömmingen med kokt potatis, potatismos eller pressad potatis samt skirat smör och lingonsylt. Kokta gröna ärtor passar också till.
- Du kan också ha dillcreme till: blanda lika delar gräddfil och creme fraiche samt några msk dill, citronsaft, salt och peppar.
Serveringsförslag
Gott till är kokt färskpotatis eller potatismos, skirat smör, gröna ärtor, lingonsylt, knäckebröd är gott till.
I receptet har jag även dillcrème och marinerad fänkål till som är supergott till strömmingen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 686 kcal