Råstekta rotsaker med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Råstek goda rotsaker som kålrot och potatis med rödbetor samt rödlök. Servera som grönsakstillbehör till det mesta. Prisvärt, gott samt nyttigt.

Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.

Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.

2 portioner råstekta rotsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 150 gram kålrot
  • 150 gram potatisar
  • 150 gram rödbetor
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 2 msk olivolja, svensk rapsolja eller smör

Tillagning

  1. Skala rotfrukterna och skär dem i ca 1x1 cm tärningar. Skölj dem i durkslag och torka av dem med lite hushållspapper.
  2. Värm en stekpanna och tillsätt olivolja eller smör.
  3. Fräs rotfrukterna i någon minut och tillsätt sedan 2 dl vatten samt sätt på lock. Koka rotfrukterna koka mjuka i 10 minuter på medelvärme.
  4. Skala och hacka under tiden löken fint.
  5. Tillsätt löken och ta bort locket.
  6. Fräs rotfrukterna på medelvärme och vänd runt dem då och då. Låt vätskan avdunsta och ge rotfrukterna stekyta de sista ca 8 minuterna.
  7. Smaka på en bit rotfrukt och kontrollera så att de är mjuka. Stek annars några minuter till på låg värme.
  8. Servera de råstekta rotfrukterna.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.