Sparrissoppa med pepparrotsräkor

Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris. Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd. Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.

4 portioner (6 portioner som förrätt) sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 pkt sparris eller cirka 500 gram
  • 1 burk creme fraiche (2 dl)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram skalade räkor
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en kastrull.
  2. Skär av knopparna på sparrisen och koka dem en minut i buljongen.
  3. Lägg upp i isvatten (eller kallt rinnande vatten). Sätt åt siden.
  4. Skär bort någon cm på nederdelen av sparrisen. Skala eventuellt det yttre på sparrisen om den verkar träig.
  5. Strimla sparrisen så tunt du kan
  6. Koka sparrisen mjuk i buljongen ca 12 minuter.
  7. Häll över i en matberedare och mixa med mixerskivan någon minut. Häll tillbaka i kastrullen. Ev. kan du sila sparrissoppan men den blir då rätt tunn. Det är gott med lite att tugga på.
  8. Tillsätt en burk creme fraiche (den som kan kokas) och smaksätt med en tsk socker, 1/4 tsk salt och några varv med pepparkvarnen. Soppan är nu klar och kan förslagsvis serveras med räkorna och sparristopparna.
  9. Blanda räkorna med pepparroten och persiljan.
  10. Lägg en hög i mitten av tallriken tillsammans med några knoppar och slå sparrissoppan runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer