Sparrissoppa med pepparrotsräkor

Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris. Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd. Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.

4 portioner (6 portioner som förrätt) sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 pkt sparris eller cirka 500 gram
  • 1 burk creme fraiche (2 dl)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram skalade räkor
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en kastrull.
  2. Skär av knopparna på sparrisen och koka dem en minut i buljongen.
  3. Lägg upp i isvatten (eller kallt rinnande vatten). Sätt åt siden.
  4. Skär bort någon cm på nederdelen av sparrisen. Skala eventuellt det yttre på sparrisen om den verkar träig.
  5. Strimla sparrisen så tunt du kan
  6. Koka sparrisen mjuk i buljongen ca 12 minuter.
  7. Häll över i en matberedare och mixa med mixerskivan någon minut. Häll tillbaka i kastrullen. Ev. kan du sila sparrissoppan men den blir då rätt tunn. Det är gott med lite att tugga på.
  8. Tillsätt en burk creme fraiche (den som kan kokas) och smaksätt med en tsk socker, 1/4 tsk salt och några varv med pepparkvarnen. Soppan är nu klar och kan förslagsvis serveras med räkorna och sparristopparna.
  9. Blanda räkorna med pepparroten och persiljan.
  10. Lägg en hög i mitten av tallriken tillsammans med några knoppar och slå sparrissoppan runt om.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer