Sparrissoppa med pepparrotsräkor

Sparrissoppa med pepparrotsräkor och sparristoppar. En god och krämig soppa som passar till soppmiddag eller förrätt till fest.

Du kan laga soppan med vit eller grön sparris. Gott med ett nybakt brytbröd. Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det och bara servera soppan på egen hand såklart - kanske med en klick crème fraiche i.

4 portioner (6 portioner som förrätt) sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 pkt sparris eller cirka 500 gram
  • 1 burk creme fraiche (2 dl) eller grädde eller blanda
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 150 gram skalade räkor
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 2 msk hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka upp buljongen i en kastrull.
  2. Skär av knopparna på sparrisen och koka dem en minut i buljongen.
  3. Lägg upp i isvatten (eller kallt rinnande vatten). Sätt åt siden.
  4. Skär bort någon cm på nederdelen av sparrisen. Skala eventuellt det yttre på sparrisen om den verkar träig.
  5. Strimla sparrisen så tunt du kan
  6. Koka sparrisen mjuk i buljongen ca 12 minuter.
  7. Häll över i en matberedare och mixa med mixerskivan någon minut. Häll tillbaka i kastrullen. Ev. kan du sila sparrissoppan men den blir då rätt tunn. Det är gott med lite att tugga på.
  8. Tillsätt en burk creme fraiche (den som kan kokas) och smaksätt med en tsk socker, 1/4 tsk salt och några varv med pepparkvarnen. Soppan är nu klar och kan förslagsvis serveras med räkorna och sparristopparna.
  9. Blanda räkorna med pepparroten och persiljan.
  10. Lägg en hög i mitten av tallriken tillsammans med några knoppar och slå sparrissoppan runt om.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept