Söndagsstek med calvados

Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.

4 portioner söndagsstek med calvados

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • ca 800 gram kött till stek (utan ben) som kalvstek, rostbiff, innanlår, fransyska, skinkstek eller 1 kg med ben som fläskkarré.
  • 5 vitpepparkorn
  • 1/2 tsk salt
  • Rostade rotfrukter: 10 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 0,5 rotselleri
  • 6 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 äpplen
  • 1 krm eller några kvistar timjan
  • Calvadossås: 1 äpple
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 cl calvados (äppelbrännvin)
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • Tillbehör: Hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda steken med salt och peppar och bryn den runt om i en klick smör i en stor stekgryta eller stekpanna.
  3. Sätt in steken i stekgrytan eller placera steken den i en rymlig, ugnsfast form eller en långpanna.
  4. Stek i 20 minuter. Förbered under tiden rotfrukter.
  5. Skala potatis, morötter samt palsternackor. Skär i ca 2x2 cm stora bitar.
  6. Skär bort skalet runt rotsellerin och skär i 2x2 cm bitar. Lägg runt steken.
  7. Skala och dela lökarna samt vitlöken.
  8. Lägg alla grönsaker runt steken. Strö över timjan.
  9. Stek köttet i ugnen i cirka en timme, beroende på storlek, kolla av med termometer när det är en kvart kvar. Karré ska vara runt 70 grader inuti, nötkött kan tas ut på lägre temperatur (65) beroende på hur rosa man vill ha det.
  10. Skala äpplena och spara skal och kärnhus i en bunke. Skär äpplena i grova bitar ca 3x3 cm stora.
  11. Tillsätt äpplena runt steken när det är en halvtimme kvart.
  12. Förbered under tiden såsen med calvados: Hacka schalottenlöken till såsen.
  13. Skala och tärna ett äpple.
  14. Fräs löken i smör med äpplet i en kastrull i några minuter.
  15. Tillsätt mjölet och rör om.
  16. Tillsätt calvadosen samt grädden och mjölken.
  17. Koka såsen i minst 10 minuter. Mosa ut äppelbitarna i såsen. Tillsätt calvados. Smaka av såsen med salt och peppar.
  18. När steken är klar: ta upp steken och låt den vila inslagen i folie på en tallrik. Köttsaften som samlas häller du i såsen.
  19. Lägg upp rotsakerna på ett fat.
  20. Skölj ur stekskyn ur stekgrytan eller långpannan med en dl vatten. Tillsätt skyn från steken till såsen.
  21. Skär upp köttet i skivor och servera på fat.
  22. Lägg upp rotfrukterna på fat ev. samma fat.
  23. Servera steken med rotfrukterna och calvadossåsen bredvid samt toppa ev. med hackad persilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer