Jäs ditt eget vin av frukt och bär

Är du lyckligt lottad med riklig skörd av frukt och bär? Då kan du passa på att göra eget vin.

Eget vin av frukt och bär Bärvin och fruktvin - har du egna bär och frukt kan du göra eget vin. Det är både lättare och godare än du tror.Med lite övning, utrustning och tips är det rätt lätt att göra eget fruktvin eller bärvin. Här även lite tips på hemgjorda likörer av körsbär, apelsin och citron.

För att göra eget vin behöver du såklart frukt eller bär, men också lite extra ingredienser för att få ett gott vin. Socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten. Låt inte dessa ingredienser skrämma dig. De är inte så svåra att få tag på och fyller alla sin funktion med god belöning i din och dina gästers gommar.
 

Till eget vin av frukt eller bär behöver du lite tillsatser, jäshink (damejeanne etc), vinjäst, hävert, jäsrör, sockermätare, vinflaskor, vinetiketter, vinkork samt en bra vinkällare...

Utrustning och vinjäst

Olika behållare för jäsning samt jäst med mera hittar du i butiker som säljer vinsatser, vintillsatser och tillbehör för hemmabryggare. Det finns också en del webshoppar. Jäst (torrjäst eller flytande jäst) som speciell vinjäst och vanlig brödjäst saccharmyses Cerivisiae med mera samt vinsvavla och B-vitamin finns i bakhyllan på Ica, hembryggningsaffärer och hälsokostaffärer.

Spontanjäsning VS köpt vinjäst

Det går bra att jäsa utan tillsatt vinjäst då det finns naturlig jäst på frukt och bär som sätter igång och omvandlar fruktsockret till alkohol. Mosa, hacka, krossa och finfördela frukt eller bär samt blanda med vatten så jäser det av sig själv i rumstemperatur. Dock är det lite av en chansning att få igång "rätt" jäst men när den väl är igång blir det mycket bra. Alternativet är att tillsätta en kontrollerad vinjäst för att få rätt jäsning direkt. Ett steg ännu längre är att ta död på all naturlig jäst med vinsvavla innan man tillsätter köpt vinjäst för att vara riktigt säker på en kontrollerad jäsning. Det finns olika typer av vinjäst att köpa - kolla med en välsorterad hembryggningsaffär - men vanlig brödjäst som Kronjäst för matbröd (som är saccharomyses cerevisiae) funkar utmärkt. 

Damejeanne eller jäshink

Vin jäser du i antingen traditionell glas damejeanne eller modern jäshink i plast, båda fungerar bra. Det finns lite olika varianter. Ett tips är att ha två så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering.

Korkapparat

Med en hävarmsmodell går korkandet lätt och du skadar inte korkarna. Det finns också krympfolie krymphättor att använda som du kan värma fast med hårtork.

Sockermätare/hydrometer

Mäter sockerhalten i musten. Ju mindre socker desto mer sjunker mätaren ner i musten. Då kan du se om vinet är färdigjäst med mera.

Alkoholmätare

Ger ej exakt alkoholhalt men är bra för att visa en ungefärlig alkoholhalt. Används endast på utjäst vin.

Etiketter

Finns färdiga eller så kan du göra egna på datorn.

Var ska vinsatsen stå?

I rumstemperatur, bäst 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden. Placera jäshinken på en stol så är det lättare att tappa om. Tänk också på att det kan läcka och bubbla över.

I korthet så gör du eget vin så här:

  1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga skjölda. Diskmedel etc är inte tillräckligt steriliserande.
  2. Krossa frukt och bär. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinjäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Du kan tillsätta köpt vinjäst eller jäsa naturligt av jästen som finns på skal på bär och frukt (vilket är mer chansning men går utmärkt när väl "rätt" jäst kommer igång). Blanda väl. Vänta med sockret utan låt naturligt socker jäsa först. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt. 
  3. Det är valfritt att sila bort skal och kärnor och jäsa vidare med råsaften. Man kan lämna skal och kärnor kvar då det ger smak, strävhet och fyllighet. Jag tycket man har mer plats och kontroll om man silar bort skal och kärnor och jäser vidare i jäshinken eller stor glas behållare - damejeanne. Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar. 
  4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt och ej sött.
  5. Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl ex. en stor hink eller glasbehållare. Gör sedan rent den första jäshinken eller glasbehållaren, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet.
  6. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning samt hindra det från att bli ättika och surna. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats.
  7. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen.

Lagring av eget vin

Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.

Hemgjort vin och likör Hemgjort vin och likör blir riktigt gott och kan njutas som de är eller användas i drinkar. Sedan blir de fina presenter också.

Äppelvin

Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.

10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket

Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader), B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Maskrosvin
Fixa vin på dina maskrosor. Slå två flugor i en smäll - bli av med maskrosor och få gott vin.

Körsbärsvin
Har du körsbär från eget träd eller riklig tillgång till dem på annat vis är det en mycket god idé att jäsa dem till körsbärsvin. Måste du köpa körsbär så blir det dock rätt dyrt vin.

Krusbärsvin
Ett härligt sötsurt vin på gröna eller röda krusbär.

Vinbärsvin
Ett gott vin på röda och svarta vinbär. Funkar också med vita vinbär.

Hemgjorda likörer

Körsbärslikör
Ett utmärkt sätt att spara på körsbären. Likören blir bara godare med tiden. Om du vill kan du låta bli att sila den och servera körsbären i likören till vaniljglass som dessert.

Apelsinlikör
Köp ekologiska apelsiner och gör din egen apelsinlikör.

Citronlikör
En god likör med citronskal sk Limoncello. Kan serveras som digestif till kaffet, med is eller användas i drinkar.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer