Jäs ditt eget vin av frukt och bär

Är du lyckligt lottad med riklig skörd av frukt och bär? Då kan du passa på att göra eget vin.

Eget vin av frukt och bär Bärvin och fruktvin - har du egna bär och frukt kan du göra eget vin. Det är både lättare och godare än du tror.Med lite övning, utrustning och tips är det rätt lätt att göra eget fruktvin eller bärvin. Här även lite tips på hemgjorda likörer av körsbär, apelsin och citron.

För att göra eget vin behöver du såklart frukt eller bär, men också lite extra ingredienser för att få ett gott vin. Socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten. Låt inte dessa ingredienser skrämma dig. De är inte så svåra att få tag på och fyller alla sin funktion med god belöning i din och dina gästers gommar.
 

Till eget vin av frukt eller bär behöver du lite tillsatser, jäshink (damejeanne etc), hävert, jäsrör, sockermätare, vinflaskor, vinetiketter, vinkork samt en bra vinkällare...

Utrustning och vinjäst

Olika behållare för jäsning samt jäst med mera hittar du i butiker som säljer vinsatser, vintillsatser och tillbehör för hemmabryggare. Det finns också en del webshoppar. Jäst (torrjäst eller flytande jäst), vinsvavla B-vitamin finns i hälsokostaffärer och hjälper jästen i starten.

Damejeanne eller jäshink

Vin jäser du i antingen traditionell glas damejeanne eller modern jäshink i plast, båda fungerar bra. Det finns lite olika varianter. Ett tips är att ha två så blir det lättare att hantera omtappningar och buteljering.

Korkapparat

Med en hävarmsmodell går korkandet lätt och du skadar inte korkarna. Det finns också krympfolie krymphättor att använda som du kan värma fast med hårtork.

Sockermätare hydrometer

Mäter sockerhalten i musten. Ju mindre socker desto mer sjunker mätaren ner i musten. Då kan du se om vinet är färdigjäst med mera.

Alkoholmätare

Ger ej exakt alkoholhalt men är bra för att visa en ungefärlig alkoholhalt. Används endast på utjäst vin.

Etiketter

Finns färdiga eller så kan du göra egna på datorn.

Var ska vinsatsen stå?

I rumstemperatur, bäst 20-25 grader. Lägre temperatur kan öka jästiden. Placera jäshinken på en stol så är det lättare att tappa om. Tänk också på att det kan läcka och bubbla över.

I korthet så gör du eget vin så här:

  1. Se först till att all utrustning är rengjorda och steriliserade med bryggrens samt noga skjölda. Diskmedel etc är inte tillräckligt steriliserande.
  2. Blanda frukt, bär, ingredienser som vinsvavla, jäst, jästnärsalt, B-vitamin samt vatten. Blanda väl. Vänta med sockret. Låt stå för jäsning i rumstemperatur i några dagar. Tryck ner "hatten" av frukt eller bär för att laka ut så mycket smak som möjligt. 
  3. Sila bort eventuella fruktkött eller bär så att du har en "saft". Tillsätt då sockret och rör tills det löst sig och låt sockret bli alkohol i några dagar. 
  4. När jäsningen har avstannat och sockerhalten sjunkit rejält (hydrometervärde under noll). Vinet ska smaka torrt och ej sött.
  5. Här kan du använda en hävert för att tappa om vinet utom bottensatsen till ett annat kärl. Gör sedan rent den första jäshinken, spola ur bottensatsen och häll tillbaka vinet.
  6. Låt stå någon dag. Tillsätt jässtopp eller vinsvavla för att helt sätta stopp på all jäsning. Vinet klarnar efter ett tag på egen hand på sval plats.
  7. Buteljera utan att skaka upp bottensatsen.

Lagring av eget vin

Lagra ditt vin mörkt, liggande och stilla. Gärna med så jämn temperatur som möjligt. Etiketter kan du spruta med hårspray så håller de sig.

Hemgjort vin och likör Hemgjort vin och likör blir riktigt gott och kan njutas som de är eller användas i drinkar. Sedan blir de fina presenter också.

Äppelvin

Äppelvin gör du av sura äpplen, här är det lite rönnbär i också. Vildäpplen och halvmogna äpplen i lika delar ger ett gott äppelvin.

10 liter vin
6 kg äpplen
0,5 kg rönnbär
8 liter vatten
2,8 kg socker
1 g vinsvavla
6 mg B-vitamin (valfritt)
3 g jästnärsalt
vinjäst, se mängd enligt paket

Tärna äpplen, med skal och kärnhus, blanda med rönnbär i en vin damejeanne eller jäshink. Tillsätt ljummet vatten (ideal temperatur 25-30 grader) vinsvavla, B-vitamin, jästnärsalt och jäst. Rör om och låt stå i 3 dagar. Sila bort fruktresterna. Blanda i sockret och rör tills det är löst. Justera till 10 liters volym med ljummet vatten och låt vinet jäsa några dagar till. Sockerhalten ska ha sjunkit rejält. Smaka på det också. Dra om det till ett nytt kärl utan bottensatsen. Vinet gör då ett sista ryck och efter något dygn kan du avsluta gäsningen med lite vinsvavla för att vara säker på att det inte fortsätter jäsa efter buteljering.

Maskrosvin
Fixa vin på dina maskrosor. Slå två flugor i en smäll - bli av med maskrosor och få gott vin.

Körsbärsvin
Har du körsbär från eget träd eller riklig tillgång till dem på annat vis är det en mycket god idé att jäsa dem till körsbärsvin. Måste du köpa körsbär så blir det dock rätt dyrt vin.

Krusbärsvin
Ett härligt sötsurt vin på gröna eller röda krusbär.

Vinbärsvin
Ett gott vin på röda och svarta vinbär. Funkar också med vita vinbär.

Hemgjorda likörer

Körsbärslikör
Ett utmärkt sätt att spara på körsbären. Likören blir bara godare med tiden. Om du vill kan du låta bli att sila den och servera körsbären i likören till vaniljglass som dessert.

Apelsinlikör
Köp ekologiska apelsiner och gör din egen apelsinlikör.

Citronlikör
En god likör med citronskal sk Limoncello. Kan serveras som digestif till kaffet, med is eller användas i drinkar.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer