Saffransflätor
Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.
Receptet kan halveras till två saffransflätor.
Tillagning
- Låt smör blir rumsvarmt (du kan ev. mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det).
- Krossa gärna saffranet med två msk socker i en mortel.
- Smula sönder jästen i en degbunke.
- Värm mjölk till 37 grader. Tillsätt saffran.
- Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt socker, salt och 14,5 dl av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning).
- Arbeta saffransdegen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5 minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev lite mer mjöl.
- Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
- Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar.
- Rulla varje del till en avlång rulle ca 40 cm lång.
- Fläta tre rullar i taget om varandra till flätor. Det gör inte så mycket om de ej blir perfekt flätade - de smakar bra ändå :).
- Lägg flätorna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla flätorna med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje skarv mellan flätorna.
- Strö över pärlsocker.
- Grädda saffransflätorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
- Ta ut saffransflätorna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.