Saffransflätor

Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.

Receptet kan halveras till två saffransflätor.

4 saffransflätor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl
  • Garnering: 2 dl russin
  • 2 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Låt smör blir rumsvarmt (du kan ev. mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det).
  2. Krossa gärna saffranet med två msk socker i en mortel.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Värm mjölk till 37 grader. Tillsätt saffran.
  5. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt socker, salt och 14,5 dl av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning).
  7. Arbeta saffransdegen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5 minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  8. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter till dubbel storlek.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  10. Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar.
  11. Rulla varje del till en avlång rulle ca 40 cm lång.
  12. Fläta tre rullar i taget om varandra till flätor. Det gör inte så mycket om de ej blir perfekt flätade - de smakar bra ändå :).
  13. Lägg flätorna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Pensla flätorna med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje skarv mellan flätorna.
  16. Strö över pärlsocker.
  17. Grädda saffransflätorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  18. Ta ut saffransflätorna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer