Saffransflätor

Introduktion och förberedelse

Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.

Receptet kan halveras till två saffransflätor.

4 saffransflätor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl
  • Garnering: 2 dl russin
  • 2 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Låt smör blir rumsvarmt (du kan ev. mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det).
  2. Krossa gärna saffranet med två msk socker i en mortel.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Värm mjölk till 37 grader. Tillsätt saffran.
  5. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt socker, salt och 14,5 dl av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning).
  7. Arbeta saffransdegen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5 minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  8. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter till dubbel storlek.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  10. Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar.
  11. Rulla varje del till en avlång rulle ca 40 cm lång.
  12. Fläta tre rullar i taget om varandra till flätor. Det gör inte så mycket om de ej blir perfekt flätade - de smakar bra ändå :).
  13. Lägg flätorna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Pensla flätorna med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje skarv mellan flätorna.
  16. Strö över pärlsocker.
  17. Grädda saffransflätorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  18. Ta ut saffransflätorna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer