Saffransflätor

Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.

Receptet kan halveras till två saffransflätor.

4 saffransflätor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl
  • Garnering: 2 dl russin
  • 2 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Låt smör blir rumsvarmt (du kan ev. mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det).
  2. Krossa gärna saffranet med två msk socker i en mortel.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Värm mjölk till 37 grader. Tillsätt saffran.
  5. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt socker, salt och 14,5 dl av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning).
  7. Arbeta saffransdegen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5 minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  8. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter till dubbel storlek.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  10. Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar.
  11. Rulla varje del till en avlång rulle ca 40 cm lång.
  12. Fläta tre rullar i taget om varandra till flätor. Det gör inte så mycket om de ej blir perfekt flätade - de smakar bra ändå :).
  13. Lägg flätorna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Pensla flätorna med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje skarv mellan flätorna.
  16. Strö över pärlsocker.
  17. Grädda saffransflätorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  18. Ta ut saffransflätorna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer