Saffransflätor

Saffransflätor med russin och pärlsocker. Veteflätor med saffran. Gott istället för lussekatter till jul.

Receptet kan halveras till två saffransflätor.

4 saffransflätor

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 15 dl vetemjöl
  • Garnering: 2 dl russin
  • 2 ägg
  • 1 dl pärlsocker

Tillagning

  1. Låt smör blir rumsvarmt (du kan ev. mikra det mjukt försiktigt utan att smälta det).
  2. Krossa gärna saffranet med två msk socker i en mortel.
  3. Smula sönder jästen i en degbunke.
  4. Värm mjölk till 37 grader. Tillsätt saffran.
  5. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt socker, salt och 14,5 dl av mjölet (spara 0,5 dl till utbakning).
  7. Arbeta saffransdegen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter, ca 5 minuter i degmaskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt ev lite mer mjöl.
  8. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter till dubbel storlek.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den.
  10. Dela degen i 4 delar. Dela sedan varje del i tre delar.
  11. Rulla varje del till en avlång rulle ca 40 cm lång.
  12. Fläta tre rullar i taget om varandra till flätor. Det gör inte så mycket om de ej blir perfekt flätade - de smakar bra ändå :).
  13. Lägg flätorna på plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
  14. Sätt ugnen på 200 grader.
  15. Pensla flätorna med uppvispat ägg och tryck i ett russin i varje skarv mellan flätorna.
  16. Strö över pärlsocker.
  17. Grädda saffransflätorna i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Täck över dem med lite folie om de börjar brännas mot slutet.
  18. Ta ut saffransflätorna och låt svalna på galler. Skär upp i 2-4 cm breda skivor vid servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer