Pizzabullar eller pizzaknutar

Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags kanelbullar i pizzastil med ost, tomat och skinka; kassler; eller pepperoni-korv (istället för kanel, smör och socker som fyllning). Gott till utflykt, barnkalas eller på stranden. Du kan ta strimlade soltorkade tomater för en vegetarisk variant på pizzabullarna.

Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver). Godast blir det med riktig jäst deg. Det går också bra med 1 paket brödmix på 1 kilo samt 1 pkt jäst (50 g).

30 pizzabullar eller pizzaknutar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingerljummet vatten (37°)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk oregano att strö över bullarna vid bakning (valfritt)
  • 1 pkt riven ost (200 g)
  • 170 gram stark korv som pepperoni, påläggskinka, kassler elller valfri fyllning
  • 3 msk tomatpure
  • 3 msk pesto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Gör en degen. Lös upp jästen i vatten och
  2. olja.
  3. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite
  4. till utbakning.
  5. Arbeta så att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa under duk 30 minuter.
  6. Kavla ut degen 1,5 centimeter tunn till en stor rektangel (som till kanelbullar).
  7. Har du ont om plats kan du dela degen och göra i två omgångar.
  8. Förbered fyllningen till pizzabullarna: Skiva korven tunt och skär i småbitar.
  9. Bred på tomatpure och pesto samt krydda med salt och peppar, sprid ut riven ost och korv på degen.
  10. Rulla ihop och skär 2 cm breda bitar likt bullar av degen.
  11. Lägg pizzabullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek (cirka 35 minuter).
  12. Pensla pizzabullarna med olivolja, strö över torkad oregano och baka i 200 grader cirka 15 minuter.
  13. Ta ut och låt pizzabullarna svalna något innan du hugger in.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer