Pizzabullar eller pizzaknutar

Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv. Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).

Godast blir det med riktig jäst deg. Det går också bra med 1 paket brödmix på 1 kilo samt 1 pkt jäst (50 g).
 

30 pizzabullar eller pizzaknutar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingerljummet vatten (37°)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk oregano att strö över bullarna vid bakning (valfritt)
  • 1 pkt riven ost (200 g)
  • 1 stark korv som pepperoni (cirka 170 g)
  • 3 msk tomatpure
  • 3 msk pesto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Gör en degen. Lös upp jästen i vatten och
  2. olja.
  3. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite
  4. till utbakning.
  5. Arbeta så att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa under duk 30 minuter.
  6. Kavla ut degen 1,5 centimeter tunn till en stor rektangel (som till kanelbullar).
  7. Har du ont om plats kan du dela degen och göra i två omgångar.
  8. Förbered fyllningen till pizzabullarna: Skiva korven tunt och skär i småbitar.
  9. Bred på tomatpure och pesto samt krydda med salt och peppar, sprid ut riven ost och korv på degen.
  10. Rulla ihop och skär 2 cm breda bitar likt bullar av degen.
  11. Lägg pizzabullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek (cirka 35 minuter).
  12. Pensla pizzabullarna med olivolja, strö över torkad oregano och baka i 200 grader cirka 15 minuter.
  13. Ta ut och låt pizzabullarna svalna något innan du hugger in.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer