Pizzabullar eller pizzaknutar

Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags kanelbullar i pizzastil med ost, tomat och skinka; kassler; eller pepperoni-korv (istället för kanel, smör och socker som fyllning). Gott till utflykt, barnkalas eller på stranden. Du kan ta strimlade soltorkade tomater för en vegetarisk variant på pizzabullarna. 

Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver). Godast blir det med riktig jäst deg. Det går också bra med 1 paket brödmix på 1 kilo samt 1 pkt jäst (50 g).
 

30 pizzabullar eller pizzaknutar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl fingerljummet vatten (37°)
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 tsk oregano att strö över bullarna vid bakning (valfritt)
  • 1 pkt riven ost (200 g)
  • 170 gram stark korv som pepperoni, påläggskinka, kassler elller valfri fyllning
  • 3 msk tomatpure
  • 3 msk pesto
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Gör en degen. Lös upp jästen i vatten och
  2. olja.
  3. Tillsätt socker, salt, ägg och nästan allt mjöl spara lite
  4. till utbakning.
  5. Arbeta så att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa under duk 30 minuter.
  6. Kavla ut degen 1,5 centimeter tunn till en stor rektangel (som till kanelbullar).
  7. Har du ont om plats kan du dela degen och göra i två omgångar.
  8. Förbered fyllningen till pizzabullarna: Skiva korven tunt och skär i småbitar.
  9. Bred på tomatpure och pesto samt krydda med salt och peppar, sprid ut riven ost och korv på degen.
  10. Rulla ihop och skär 2 cm breda bitar likt bullar av degen.
  11. Lägg pizzabullarna på en plåt med bakpapper och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek (cirka 35 minuter).
  12. Pensla pizzabullarna med olivolja, strö över torkad oregano och baka i 200 grader cirka 15 minuter.
  13. Ta ut och låt pizzabullarna svalna något innan du hugger in.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer