Pasta med tomatsås och soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Pasta med tomatsås och soltorkade tomater. En enkel och god vegetarisk pasta med fyllig tomatsås smaksatt med soltorkade tomater, selleri, vitlök, chili och paprika.

Du kan garnera med hackade blad från stjälksellerin. Toppa ev. med riven parmesanost.

Godare med längre koktid

Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.

Krämigare sås

Vill du ha en krämigare pasta kan du röra i en klick creme fraiche på slutet.

Val av pasta

Du kan ta valfri pasta som penne, bucatoni (ihålig tjock spagetti), farfalle, tagliatelle, papardelle eller gnocchi.

Parmesan är ej vego

Tänk på att parmesanost ej är vegetarisk då den ystas med löpe. Välj en vegan parmesan som Violife prosociano istället.

4 portioner pasta med tomatsås och soltorkade tomater

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, penne eller gnocchi
  • 3 msk olja från de soltorkade tomaterna
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram selleri
  • 10 soltorkade tomater
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Skala och pressa vitlök i en kastrull.
  2. Tillsätt olja från tomaterna.
  3. Skölj och strimla selleri och lägg med vitlöken.
  4. Strimla och hacka de soltorkade tomaterna.
  5. Fräs blandningen i några minuter under omrörning.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna, salt, svartpeppar, paprikapulver, oregano, cayenne och socker.
  7. Låt tomatsåsen koka på medelvärme (ev. under lock så stänker det inte ner hela spisen) medan du kokar pastan.
  8. Koka upp vatten till pastan och salt det med 0,5 tsk salt.
  9. Koka pastan enligt paketet ca 8-10 minuter.
  10. Riv ost.
  11. Häll av pastan och blanda med tomatsåsen och servera.med riven ost. Garnera ev. med lite blad från sellerin.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-23