Pasta med tomatsås och räkor
Laga pasta med en gräddig tomatsås och goda räkor toppad med parmesan
En god lunch eller middag med räkor i krämig tomatsås.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stor kastrull.
- Häll i tomaterna, rosmarin, ev. basilika, salt och svartpeppar.
- Koka tomaterna i 10 minuter minst. Tomatsåsen blir godast om den får stå och småkoka på svag värme upp mot en timme.
- Mixa ev. tomatsoppsåsen med stavmixer eller i matberedare om du vill ha en slät tomatsås. Eller mosa sönder med en visp om du vill ha en grövre tomatsås.
- Tillsätt grädde eller creme fraiche till tomatsåsen och koka upp.
- Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar. Vill du ha såsen hetare så tillsätter du lite cayennepeppar och smakar av. Någon tsk socker och vinäger kan man också ha i för att höja smaken på tomatsåsen.
- Koka pastan enligt paket.
- Skala eller häll av räkorna. Tillsätt räkorna till tomatsåsen och koka upp när pastan har någon minut kvar på koktiden.
- Blanda pasta och tomatsås med räkor och servera.
- Strö ev. över riven parmesan eller grana padano vid servering av pastan.
Val av pasta
Du kan välja vilken pasta du vill - torkad eller färsk. Förslagsvis spagetti, tagliatelle, gnocchi, fjärilar, fettucine eller penne.
Eller gör hemgjord tagliatelle till pastan.
Val av tomater
- Du kan göra tomatsåsen på burktomater eller med färska tomater.
- Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke.
- Krossade eller passerade tomater går också bra.
Uppskattat näringsvärde per portion: 587 kcal