Pasta med filé, svamp och grädde

Lyxig pasta med valfri filé i krämig sås smaksatt med svamp och grädde. Du kan laga pastan med vilken filé du vill som kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.

Du kan välja pasta som penne på bilden eller annan valfri pasta som skruvar, fettuccine, tagliatelle, gnocchis, spagetti, trofie eller liknande.

Att dricka till

Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.

4 portioner pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 24 min

Ingredienser

  • 4 port, ca 400 gram, valfri pasta som skruvar eller penne
  • 500 g filé som kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé
  • 4 msk olivolja (eller ta från burken med de soltorkade tomaterna)
  • 10 champinjoner eller valfri svamp
  • 8 soltorkade tomater i olja (valfritt)
  • 2 knipplökar, 0,5 purjolök eller 1 gul lök
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1/2 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. en skvätt mjölk
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Pastasås: Skär filén i strimlor.
  3. Skiva svamp och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna.
  5. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Strimla soltorkade tomater.
  7. Hacka basilika eller persilja.
  8. Rör ner grädde, tomater samt basilika eller persilja i pannan och värm.
  9. Blanda med den kokta pastan.
  10. Smaksätt med pressad soja, salt och peppar. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du såsen om pastan är för tjock.
  11. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer