Pasta med filé, svamp och grädde

Introduktion och förberedelse

Lyxig pasta med valfri filé i krämig sås smaksatt med svamp och grädde.

Du kan laga pastan med vilken filé du vill som kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.

Du kan välja pasta som penne på bilden eller annan valfri pasta som skruvar, fettuccine, tagliatelle, gnocchis, spagetti, trofie eller liknande.

Att dricka till

Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.

4 portioner pasta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 24 min

Ingredienser

  • 4 port, ca 400 gram, valfri pasta som skruvar eller penne
  • 500 g filé som kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé
  • 4 msk olivolja (eller ta från burken med de soltorkade tomaterna)
  • 10 champinjoner eller valfri svamp
  • 8 soltorkade tomater i olja (valfritt)
  • 2 knipplökar, 0,5 purjolök eller 1 gul lök
  • 2 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 1/2 dl hackad färsk basilika eller persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk kinesisk soja
  • Salt och svartpeppar
  • Ev. en skvätt mjölk
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Pastasås: Skär filén i strimlor.
  3. Skiva svamp och hacka lök. Skala och finhacka vitlöken.
  4. Bryn köttet i olivolja i en panna.
  5. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök. Låt fräsa några minuter under omrörning.
  6. Strimla soltorkade tomater.
  7. Hacka basilika eller persilja.
  8. Rör ner grädde, tomater samt basilika eller persilja i pannan och värm.
  9. Blanda med den kokta pastan.
  10. Smaksätt med pressad soja, salt och peppar. Med några matskedar mjölk eller grädde spär du såsen om pastan är för tjock.
  11. Garnera gärna pastan med riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept