Pasta med broccoli
En vegetarisk och vegan pasta med broccoli, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat som matlagningsgrädde.
Här även med portabello svamp men det är valfri lyx.
Jag hade enkla vitlöksbröd till. Dessa kan du laga genom att bre olivolja mixad med pressad vitlök och persilja på baguetter och rosta dem gyllene i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Strö över flingsalt vid servering.
Tillagning
- Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och någon msk olja.
- Rensa svampen och skär i skivor.
- Fräs den i olivoljan så att den får färg. Gärna i en bred panna med höga kanter.
- Börja koka pastan enligt paket.
- Skala och pressa vitlök samt tillsätt chili till svampen.
- Fräs någon minut. Plocka ev. upp halva svampen till garnering om du vill.
- Tillsätt Imat, 2 dl vatten, hackad persilja samt buljongtärning. Låt småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
- Skär loss buketter från broccolin. Skär i mindre buketter. Om du vill kan du använda stammen också. Skala den då och skär i tärningar.
- Lägg broccolin i en kastrull och tillsätt ca 3 dl vatten. Täck med lock och koka mjuk i ca 3 minuter. Använder du stammen så koka dem först i 2 minuter och tillsätt sedan buketterna och koka ytterligare 3 minuter.
- Blanda broccolin med svampen servera med pastan. Blanda gärna ihop allt vid servering.
- Gott med vitlöksbröd som på bilden.
Varianter
- Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde.
- Du kan ta 500 gram fryst broccoli istället för färsk.
- Du kan välja valfri sort pasta - på bilden spagetti - men tagliatelle, skruvar, fjärilar osv blir också gott.
- Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för vegan.
- Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe.
Uppskattat näringsvärde per portion: 476 kcal