Pasta med broccoli

En vegetarisk och vegan pasta med broccoli, vitlök, chili, persilja samt sås av Oatly Imat (som matlagningsgrädde). Här även med portabello svamp men det är valfri lyx. På bilden även vitlöksbröd som är gott till. Enkla vitlöksbröd kan du laga genom att bre olivolja mixad med pressad vitlök och persilja på baguetter och rosta dem gyllene i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. Strö över flingsalt vid servering.
Om du äter parmesan så kan du strö över riven parmesan vid servering. Dock är parmesan ej vegetarisk då det innehåller löpe.
Istället för Oatly Imat kan du använda sojagrädde eller vanlig matlagningsgrädde.
Du kan ta 500 gram fryst broccoli istället för färsk.
Du kan välja valfri sort pasta - på bilden spagetti - men tagliatelle, skruvar, fjärilar osv blir också gott.
Välj en äggfri pasta om du serverar pastan för vegan. Ica Basic har pasta utan ägg.

4 portioner pasta med broccoli

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 pasta
  • 2 buketter broccoli
  • 4 msk olivolja
  • 3 portabellosvampar (valfritt)
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl Oatly Imat (som matlagningsgrädde)
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt och någon msk olja.
  2. Rensa svampen och skär i skivor.
  3. Fräs den i olivoljan så att den får färg. Gärna i en bred panna med höga kanter.
  4. Börja koka pastan enligt paket.
  5. Skala och pressa vitlök samt tillsätt chili till svampen.
  6. Fräs någon minut. Plocka ev. upp halva svampen till garnering om du vill.
  7. Tillsätt Imat, 1 dl vatten, hackad persilja samt buljongtärning. Låt småkoka under tiden pastan kokar klart. Smaka av med salt och peppar.
  8. Skär loss buketter från broccolin. Skär i mindre buketter. Om du vill kan du använda stammen också. Skala den då och skär i tärningar.
  9. Lägg broccolin i en kastrull och tillsätt ca 3 dl vatten. Täck med lock och koka mjuk i ca 3 minuter. Använder du stammen så koka dem först i 2 minuter och tillsätt sedan buketterna och koka ytterligare 3 minuter.
  10. Blanda broccolin med svampen servera med pastan. Blanda gärna ihop allt vid servering. Gott med vitlöksbröd som på bilden.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer