Ostkaka med ostlöpe

Klassiskt recept på hemgjord ostkaka med ostlöpe. Servera ostkaka med lättvispad grädde, sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Ostlöpe finns bla på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.

8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 liter mjölk, standard eller gammeldags
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Blanda ner i resten av mjölken i en stor kastrull.
  2. Värm mjölken till 37 ºC, rör då och då. Kastrullen tas av spisen och 2 msk (=30 ml) ostlöpe tillsätts under noggrann omröring. Ostlöpen kan gärna vara utspädd med 0,5 dl vatten. Ostmassan är ystad efter ca 30 minuter.
  3. Skär sönder ostmassan med en trägaffel och låt stå en halvtimme till.
  4. Sila bort vasslan i ett durkslag med silduk eller liknande.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skålla mandeln. Riv bittermandel fint och hacka mandeln och lägg i en stor skål. Blanda i äggblandningen och grädden till en ostkakesmet.
  7. Häll smeten till ostkakan i en stor, smord ugnssäker form eller flera mindre formar.
  8. Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 1 timme och en kvart.
  9. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer