Ostkaka med ostlöpe

Klassiskt recept på hemgjord ostkaka med ostlöpe. Servera ostkaka med lättvispad grädde, sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Ostlöpe finns bla på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.

8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 liter mjölk, standard eller gammeldags
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Blanda ner i resten av mjölken i en stor kastrull.
  2. Värm mjölken till 37 ºC, rör då och då. Kastrullen tas av spisen och 2 msk (=30 ml) ostlöpe tillsätts under noggrann omröring. Ostlöpen kan gärna vara utspädd med 0,5 dl vatten. Ostmassan är ystad efter ca 30 minuter.
  3. Skär sönder ostmassan med en trägaffel och låt stå en halvtimme till.
  4. Sila bort vasslan i ett durkslag med silduk eller liknande.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skålla mandeln. Riv bittermandel fint och hacka mandeln och lägg i en stor skål. Blanda i äggblandningen och grädden till en ostkakesmet.
  7. Häll smeten till ostkakan i en stor, smord ugnssäker form eller flera mindre formar.
  8. Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 1 timme och en kvart.
  9. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer