Ostkaka med ostlöpe

Klassiskt recept på hemgjord ostkaka med ostlöpe. Servera ostkaka med lättvispad grädde, sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Ostlöpe finns bla på Apoteket. Ostlöpe används i ostkakerecept för att göra ostmassa till ost eller ostkakan.

8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 liter mjölk, standard eller gammeldags
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 3 bittermandlar
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Blanda ner i resten av mjölken i en stor kastrull.
  2. Värm mjölken till 37 ºC, rör då och då. Kastrullen tas av spisen och 2 msk (=30 ml) ostlöpe tillsätts under noggrann omröring. Ostlöpen kan gärna vara utspädd med 0,5 dl vatten. Ostmassan är ystad efter ca 30 minuter.
  3. Skär sönder ostmassan med en trägaffel och låt stå en halvtimme till.
  4. Sila bort vasslan i ett durkslag med silduk eller liknande.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Skålla mandeln. Riv bittermandel fint och hacka mandeln och lägg i en stor skål. Blanda i äggblandningen och grädden till en ostkakesmet.
  7. Häll smeten till ostkakan i en stor, smord ugnssäker form eller flera mindre formar.
  8. Grädda ostkakan i mitten av ugnen i 1 timme och en kvart.
  9. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer