Lövbiff GI
Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI.
Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja valfri sallad efter eget tycke.
Lövbiffen kan grillas eller stekas i het panna.
Tillagning
- Förbered blomkålsmoset: Skölj och dela blomkålen i buketter. Lägg i en kastrull med 2 krm salt.
- Koka blomkålen i 15 minuter tills den är mjuk.
- Häll av vattnet.
- Tillsätt mjölk, grädde, smör, salt och vitpeppar samt sätt tillbaka på värmen att koka upp.
- Mixa eller mosa blomkålen. Använd stavmixer, visp eller potatisstöt. Ställ åt sidan med lock att hålla värmen.
- Gör svampstuvningen: Rensa och tärna svampen i ca 1x1 cm tärningar.
- Fräs svampen i en panna i smöret i några minuter tills nästan all vätska koka bort.
- Tillsätt grädden, salt och peppar. Koka ihop svampstuvningen tills den tjocknat något i ca 4-5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Förbered grönsalladen: Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och skär i ca 2x2 cm tärningar. Blanda i en stor skål med lime- eller citronsaft.
- Skölj tomat, gurka, spenatblad och ärtskott. Skär tomat och gurka i ca 1x1 cm tärningar. Blanda med avokadon.
- Dags att steka lövbiffen: Värm en stekpanna och tillsätt smöret.
- Stek lövbiffarna på hög värme så de får färg någon minut på varje sida. Lägg upp på tallrik eller fat.
- Servera lövbiffarna med blomkålsmoset, stuvad svamp samt grönsalladen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal