Lövbiff GI

Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI. Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja valfri sallad efter eget tycke.
Lövbiffen kan grillas eller stekas i het panna.

4 portioner lövbiff GI

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 lövbiffar
  • 1 msk smör
  • 0,5 huvud blomkål
  • Blomkålsmos: 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 3 msk riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Stuvad svamp: 200 gram svamp som kantareller, trattkantareller, champinjon eller valfri god svamp
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Grönsallad: 1 avokado
  • 1 tomat
  • 0,25 gurka
  • 1 paket ärtskott
  • 65 gram babyspenat
  • 2 msk lime- eller citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Förbered blomkålsmoset: Skölj och dela blomkålen i buketter. Lägg i en kastrull med 2 krm salt.
  2. Koka blomkålen i 15 minuter tills den är mjuk.
  3. Häll av vattnet.
  4. Tillsätt mjölk, grädde, smör, salt och vitpeppar samt sätt tillbaka på värmen att koka upp.
  5. Mixa eller mosa blomkålen. Använd stavmixer, visp eller potatisstöt. Ställ åt sidan med lock att hålla värmen.
  6. Gör svampstuvningen: Rensa och tärna svampen i ca 1x1 cm tärningar.
  7. Fräs svampen i en panna i smöret i några minuter tills nästan all vätska koka bort.
  8. Tillsätt grädden, salt och peppar. Koka ihop svampstuvningen tills den tjocknat något i ca 4-5 minuter.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Förbered grönsalladen: Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och skär i ca 2x2 cm tärningar. Blanda i en stor skål med lime- eller citronsaft.
  11. Skölj tomat, gurka, spenatblad och ärtskott. Skär tomat och gurka i ca 1x1 cm tärningar. Blanda med avokadon.
  12. Dags att steka lövbiffen: Värm en stekpanna och tillsätt smöret.
  13. Stek lövbiffarna på hög värme så de får färg någon minut på varje sida. Lägg upp på tallrik eller fat.
  14. Servera lövbiffarna med blomkålsmoset, stuvad svamp samt grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer