Lövbiff GI

Stekt lövbiff med blomkålsmos, stuvad svamp och grönsallad - tillbehör med lågt GI. Grönsalladen har jag gjort med avokado, tomat, gurka, bladspenat samt ärtskott men du kan givetvis välja valfri sallad efter eget tycke.
Lövbiffen kan grillas eller stekas i het panna.

4 portioner lövbiff GI

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 lövbiffar
  • 1 msk smör
  • 0,5 huvud blomkål
  • Blomkålsmos: 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk smör
  • 3 msk riven ost som parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Stuvad svamp: 200 gram svamp som kantareller, trattkantareller, champinjon eller valfri god svamp
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Grönsallad: 1 avokado
  • 1 tomat
  • 0,25 gurka
  • 1 paket ärtskott
  • 65 gram babyspenat
  • 2 msk lime- eller citronsaft
  • 2 msk olivolja

Tillagning

  1. Förbered blomkålsmoset: Skölj och dela blomkålen i buketter. Lägg i en kastrull med 2 krm salt.
  2. Koka blomkålen i 15 minuter tills den är mjuk.
  3. Häll av vattnet.
  4. Tillsätt mjölk, grädde, smör, salt och vitpeppar samt sätt tillbaka på värmen att koka upp.
  5. Mixa eller mosa blomkålen. Använd stavmixer, visp eller potatisstöt. Ställ åt sidan med lock att hålla värmen.
  6. Gör svampstuvningen: Rensa och tärna svampen i ca 1x1 cm tärningar.
  7. Fräs svampen i en panna i smöret i några minuter tills nästan all vätska koka bort.
  8. Tillsätt grädden, salt och peppar. Koka ihop svampstuvningen tills den tjocknat något i ca 4-5 minuter.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Förbered grönsalladen: Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur avokadon och skär i ca 2x2 cm tärningar. Blanda i en stor skål med lime- eller citronsaft.
  11. Skölj tomat, gurka, spenatblad och ärtskott. Skär tomat och gurka i ca 1x1 cm tärningar. Blanda med avokadon.
  12. Dags att steka lövbiffen: Värm en stekpanna och tillsätt smöret.
  13. Stek lövbiffarna på hög värme så de får färg någon minut på varje sida. Lägg upp på tallrik eller fat.
  14. Servera lövbiffarna med blomkålsmoset, stuvad svamp samt grönsalladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer