Lax i ugn med chili

Lax i ugn med chili, kall sås med mango chutney, spenatsallad med valnötter och kokt delikatesspotatis. Nyttigt och gott. Passar till fest såväl som vardag.

4 portioner lax i ugn med chili

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Spenatsallad: 65 gram babyspenat
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl valnötter
  • Kall sås: 2 dl creme fraiche
  • 1 msk mango chutney
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 liml
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 påse delikatesspotatis som ex. Amandine

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Börja koka potatis. Den tar ca 20 minuter.
  7. Värm en stekpanna med smör.
  8. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  9. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  10. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader.
  11. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
  12. Kall sås: blanda creme fraiche med mango chutney och chiliflakes i en skål.
  13. Riv skalet av en halv lime och tillsätt till såsen.
  14. Pressa ur saften ur limen och tillsätt den.
  15. Smaka av såsen med salt och peppar.
  16. Spenatsallad: hacka valnötterna grovt. Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter så att de får färg. Sätt åt sidan.
  17. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  18. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en dressing.
  19. Skeda dressingen över spenaten. Strö över valnötterna.
  20. Servera laxen med spenatsalladen, den kalla såsen och kokt potatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer