Lax i ugn med chili

Lax i ugn med chili, kall sås med mango chutney, spenatsallad med valnötter och kokt delikatesspotatis. Nyttigt och gott. Passar till fest såväl som vardag.

4 portioner lax i ugn med chili

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Spenatsallad: 65 gram babyspenat
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl valnötter
  • Kall sås: 2 dl creme fraiche
  • 1 msk mango chutney
  • 1 tsk chiliflakes
  • 0,5 liml
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 påse delikatesspotatis som ex. Amandine

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Börja koka potatis. Den tar ca 20 minuter.
  7. Värm en stekpanna med smör.
  8. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  9. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  10. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader.
  11. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
  12. Kall sås: blanda creme fraiche med mango chutney och chiliflakes i en skål.
  13. Riv skalet av en halv lime och tillsätt till såsen.
  14. Pressa ur saften ur limen och tillsätt den.
  15. Smaka av såsen med salt och peppar.
  16. Spenatsallad: hacka valnötterna grovt. Rosta valnötterna i en stekpanna några minuter så att de får färg. Sätt åt sidan.
  17. Skölj spenat och lägg upp på fat.
  18. Blanda balsamvinäger, olivolja, salt och peppar i en skål till en dressing.
  19. Skeda dressingen över spenaten. Strö över valnötterna.
  20. Servera laxen med spenatsalladen, den kalla såsen och kokt potatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-09-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept