Saltlake och saltlag

Introduktion och förberedelse

Saltlake eller saltlag du kan använda att rimma exempelvis julskinka eller annat kött, kyckling eller fisk i. Blandas enkelt av vatten, salt och socker.

Saltet tränger dels in i köttet och ger smak samt hållbarhet. Socker ger förutom smak en mjuk konsistens.

Tips att rimma egen skinka

Du kan rimma färsk eller fryst skinka utan ben. Har du fryst skinka utan ben kan du lägga den att tina direkt i saltlaken. Tänk på att skinkan krymper och tappar ca 30% i vikt från inköp tills den är färdig att äta.

Framförhållning

Tips är att tänka på när du vill ha skinkan klar så att du timar in tiden du börjar lägga skinkan i saltlag så att den är färdigrimmad lagom till när du ska tillaga och servera den.

Räkna minst en vecka innan för en liten skinka och upp till två veckor innan för en stor skinka.

Skinka med ben

Rimmar du färsk skinka med ben skär några snitt likt fickor längs med och in vid benet. Stoppa in lite salt och sockerblandning i fickorna och låt skinkan ligga svalt 2 timmar innan du rimmar hela skinkan i saltlaken.

Fryst skinka med ben tinar du först i direkt i saltlaken i 2 dygn. Ta sedan upp och skär ett snitt vid benet och stoppa in lite salt och socker som ovan och lägg sedan tillbaks i saltlaken.

Med eller utan salpeter

Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosarött - utan salpeter blir skinkan grå. Det är dock valfritt och kan uteslutas. Salpeter hittar du på kryddhyllan. Se förpackning för dosering. 1 msk till 10 liter saltlake brukar vara lagom.

Du behöver något att rimma i

Här har jag valt att rimma i en plastlåda 1 plastlåda SmartStore som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda (31 liter) respektive en mindre låda för mindre skinka (15 liter).

En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Eller skål i keramik. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Rimma annat än julskinka

Med saltlag eller saltlake kand du laga och lägga in saltgurka och eller rimma tjälknöl, sill, oxbringa, innan rökning, fågel som kyckling, lammlår, fisk och liknande.

Anpassa mängden saltlag så att du har så att du kan täcka det du rimmar eller vill lägga in.

Fläsklägg skär du ett snitt längs benet och rimmar i 1-2 veckor. Tunga av nöt som saltrulle ska ligga i 1-2 veckor. Sidfläsk och oxbringa rimmas i tre dagar. Blötlägg i kallt vatten 3 timmar efter rimningen innan det är dags för tillagning.

Vanligt salt eller grovsalt

Du kan ta vanligt salt med jod - jodsalt eller grovsalt - grovt salt. Där det bara står salt i detta recept menas vanligt jodsalt. Står det en vikt går det bra att väga upp och använda både vanligt salt eller grovsalt.

  • Salt (fint salt med jod) väger ca 140 gram per dl.
  • Grovt salt väger ca 120 gram per dl. 100 gram är ca 0,8 dl. Tänk på att grovt salt har olika kornstorlek så volymvikten varierar och det bäst att väga grovt salt.
Mängd saltlag och lämplig råvara Vatten Salt Socker
ca 2,5 liter lagom till 1 kg julskinka, fläsksida, oxbringa, tunga och liknande 2 liter 320 gram 0,5 dl
ca 8 liter lagom till 2,5 - 5 kg julskinka, fläsklägg, kyckling och liknande 7 liter 1,1 kg 1,75 dl
car 11,5 liter lagom till 6-12 kg julskinka med ben, lammstek med ben och liknande 10 liter 1,6 kg 2,5 dl
Några andra råvaror att rimma Vatten Salt Socker
1,5 kg kyckling eller fågel 2 liter 1,5 dl jodsalt 0,5 dl
2 kg lammlår med ben 2,5 liter 2,5 dl jodsalt 0,5 dl
1 kg sill, rensad 1 liter 1,5 dl grovt salt 0,5 dl
1 kg gurka eller grönsaker + 2 dl ättiksprit (12 %) 1 liter

1 dl salt jodsalt

2 tsk
1,5 kg tjälknöl + 0,5 tsk svartpeppar 5 dl 0,5 dl jodsalt 2 tsk
1 kg fisk för rökning + 7 krossade enbär 2 liter 4 dl grovt jodsalt 0,5 dl
2 kg kött för rökning + 10 gram salpeter 5 liter 700 gram grovt salt 5 sockerbitar
1 kg oxbringa 2 liter 320 gram jodsalt 0,5 dl

ca 8 liter saltlake till en skinka utan ben med mera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 20 min

Ingredienser

  • 1,1 kg salt, vanligt salt, jodsalt eller grovsalt
  • 1,75 dl strösocker
  • 7 liter kallt vatten
  • 2 tsk salpeter (valfritt - mest om du vill ha röd skinka)

Tillagning

  1. Blanda salt, socker och salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben så skär ett snitt in mot benet och gnid in salt och socker in mot benet.
  2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Lägg i skinkan eller motsvarande. Lagen ska täcka det du rimmar. Räcker inte lagen så blanda mer lag.
  3. Du kan eventuellt koka upp lagen vid sidan och låta den kallna samt sedan använda den till det du önskar.
  4. Skinkan eller det du rimmar bör ligga i saltlaken i minst en vecka för en mindre bit och upp till två veckor för en stor bit. Ställ med lock svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.