Köttkorv fläskkorv hemgjord korv

Köttkorv, fläskkorv eller annan hemgjord korv kan du laga med köttkvarn och korvhorn eller bara med färdigmald färs och korvhorn. Dubblar du receptet och lagar många korvar så kan jag rekommendera en köttkvarn med korvhorn att på enklare och snabbare vis stoppa korven.
Det blir ca 700 gram köttkorv.
Du kan mala köttet själv eller köpa färs - köper du färsk så välj gärna en fetare färs som blandfärs eller fläskfärs också så du får lite fett i korven. Eller be att få malt späck att blanda i korvsmeten. Köp 500 gram skinka eller nötkött samt 150 gram späck och mal det själv i köttkvarn om du vill.
Låt gärna fjälstret ligga i blöt över natten så är det mjukare att handskas med.

7 st köttkorvar eller fläskkorvar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 650 gram fläskfärs eller blandfärs eller valfri fet färs
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 2,5 meter fjälster
  • 3 meter bomullssnöre

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Eller använd färdigmald färs och lägg i en bunke.
  3. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  4. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  5. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  6. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Eller tryck ut smeten för hand genom korvhornet - ex. med ett tjockt trähandtag.
  7. Lägg korven på en bricka. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut 7 stycken korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer