Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv

Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. Hur du gör en stor omgång hemgjord korv. Det blir ca 7 kg korv. Du kan mala korvfärsen själv eller ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.

Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt.

Du behöver bomullssnöre att knyta om korvändarna med. Med nitritsalt så förbättras både köttfärgen och hållbarheten men det är valfritt och onödigt tycker jag.

Fjälster finns att köpa i välsorterade butiker eller fråga i charken.

Hemgjord fläskkorv är god att koka och servera till husmanskost, smörgåsbord eller julbord. Passar med senapssås eller rotmos och en grov senap till. En köttkorv med fläsk du maler i köttkvarn eller lagar med färdig fläskfärs.

7 kg köttkorv fläskkorv hemgjord korv

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfritt fläskkött, magert
  • 3,5 kg benfritt oxkött, nötkött
  • 1 kg späck
  • 1 kg kokt kall potatis
  • 1,5 liter vatten eller fläskspad eller ljus köttbuljong eller blandat
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk nitritsalt (valfritt)
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk malen vitpeppar
  • 1,5 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk riven muskot
  • 16 meter fjälster, korvskinn av kroktarmar av nöt eller svintarm

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn.
  3. Skala och koka potatis och låt svalna.
  4. Mosa potatisen och blanda alla ingredienser i en stor bunke. Tillsätt först en liter vatten och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  5. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  6. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  7. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Lägg korven på en bricka efter hand. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut lagom stora korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas rå eller kokt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer