Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv

Introduktion och förberedelse

Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. Hur du gör en stor omgång hemgjord korv. Det blir ca 7 kg korv.

Serveringsförslag

Hemgjord fläskkorv är god att koka och servera till husmanskost, smörgåsbord eller julbord. Passar med senapssås eller rotmos och en grov senap till. En köttkorv med fläsk du maler i köttkvarn eller lagar med färdig fläskfärs.

Varianter

Du kan mala korvfärsen själv eller ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.

Du behöver

Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt.

Du behöver bomullssnöre att knyta om korvändarna med. Med nitritsalt så förbättras både köttfärgen och hållbarheten men det är valfritt och onödigt tycker jag.

Fjälster finns att köpa i välsorterade butiker eller fråga i charken.

7 kg köttkorv fläskkorv hemgjord korv

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfritt fläskkött, magert
  • 3,5 kg benfritt oxkött, nötkött
  • 1 kg späck
  • 1 kg kokt kall potatis
  • 1,5 liter kallt vatten eller fläskspad eller ljus köttbuljong eller blandat
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk nitritsalt (valfritt)
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk malen vitpeppar
  • 1,5 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk riven muskot
  • 16 meter fjälster, korvskinn av kroktarmar av nöt eller svintarm

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn. Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
  3. Skala och koka potatis och låt svalna.
  4. Mosa potatisen och blanda alla ingredienser i en stor bunke. Tillsätt först en liter kallt vatten och/eller buljong och späd så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  5. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer kallt vatten.
  6. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet. Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
  7. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Lägg korven på en bricka efter hand. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut lagom stora korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas rå eller kokt.
E-mail
Medel: 3.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 187 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-18