Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv

En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt.
Du behöver bomullssnöre att knyta om korvändarna med.
Med nitritsalt så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se

7 kg köttkorv fläskkorv hemgjord korv

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg benfritt fläskkött, magert
  • 3,5 kg benfritt oxkött, nötkött
  • 1 kg späck
  • 1 kg kokt kall potatis
  • 1,5 liter vatten eller fläskspad eller ljus köttbuljong eller blandat
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk nitritsalt
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk malen vitpeppar
  • 1,5 msk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk riven muskot
  • 16 meter fjälster, korvskinn av kroktarmar av nöt eller svintarm

Tillagning

  1. Lägg helst fjälstret i blöt i kylen över natten - så blir det extra smidigt och mjukt.
  2. Skär kött och späck i bitar. Mal i en köttkvarn.
  3. Skala och koka potatis och låt svalna.
  4. Mosa potatisen och blanda alla ingredienser i en stor bunke. Tillsätt först en liter vatten och känn så att färsen är lagom mjuk att trycka genom korvhornet.
  5. Är färsen för fast så kan du spä den med lite mer vatten.
  6. Skölj och trä på det första korvskinnet på korvhornet.
  7. Använd en köttkvarn med korvhorn och fyll korvskinnen. Lägg korven på en bricka efter hand. När du fyllt hela fjälstret med korvsmet nästan hela vägen så trycker och formar du ut lagom stora korvar ca 15 cm långa. Knyt en knut på fjälstret i varje korvända.
  8. Nu är korvarna klara att kokas eller sjudas i en kastrull i 15 minuter med 2 lagerblad och ca 5 vitpepparkorn. Pricka hål i skinnet lite här och var så de ej spricker. Korvarna kan också grillas, ugnsstekas eller bara stekas såklart - skär då ett snitt och kolla så de är genomstekta.
  9. Köttkorvar och fläskkorvar är färskvara och ska kokas inom någon dag eller dagar. Förvara i kylen. Korvarna kan också gnidas in i en blandning av 4 msk salt och 4 msk socker och då håller de något längre. Korven kan också frysas rå eller kokt.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer