Kärleksmums chokladkakor

Kärleksmums. Mjuka chokladkakor med glasyr och kokos. Baka i långpanna och skär i stora smaskiga rutor.
Istället för den lyxiga chokladglasyren nedan med riktig choklad kan du göra en enklare glasyr med 6 msk kakao, 2 dl florsocker och 4 msk grädde som du rör ihop till en jämn glasyr.

24 st kärleksmums

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 msk kakao
  • 300 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk espressokaffe, eller 1 msk snabbkaffepulver, eller 4 msk vanligt starkt kaffe
  • 200 g mörk choklad, ca 70% kakao (eller blockchoklad)
  • 2 dl kokosflingor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt några minuter.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Blanda i mjölblandningen i äggsmeten.
  5. Smält smör med vattnet. Rör ner det i smeten.
  6. Dags att baka kärleksmumsen: Klä en ugnsplåt med höga kanter, cirka 40 x 35 centimeter, med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Baka plåten med kärleksmumsen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova att sticka med en baksticka eller kniv i smeten - är den inte klegig på toppen så är kärleksmumsen klara. Ta ut och låt svalna.
  8. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  9. Koka upp grädde, florsocker och kaffe. Häll över chokladen och rör ihop tills chokladen smält. Mikra ev. lite för att värma på chokladen eller värm den i vattenbad.
  10. Låt chokladen svalna något och bred den över avsvalnade kakan i långpannan.
  11. Värm en stekpanna och rosta kokosen ljust brun (valfritt).
  12. Strö kokosen i ett jämnt lager över chokladglasyren och låt chokladkakan svalna helt.
  13. Dela och skär upp hela chokladkakan i långpannan i stora rutor kärleksmums och servera. Förslagsvis kan du skära i 4 på längden och 6 på tvären eller 3x6 för stora bitar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer