Kärleksmums chokladkakor

Kärleksmums. Mjuka chokladkakor med glasyr och kokos. Baka i långpanna och skär i stora smaskiga rutor.
Istället för den lyxiga chokladglasyren nedan med riktig choklad kan du göra en enklare glasyr med 6 msk kakao, 2 dl florsocker och 4 msk grädde som du rör ihop till en jämn glasyr.

24 st kärleksmums

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 6 msk kakao
  • 300 g smör
  • 2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk espressokaffe, eller 1 msk snabbkaffepulver, eller 4 msk vanligt starkt kaffe
  • 200 g mörk choklad, ca 70% kakao (eller blockchoklad)
  • 2 dl kokosflingor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt några minuter.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
  4. Blanda i mjölblandningen i äggsmeten.
  5. Smält smör med vattnet. Rör ner det i smeten.
  6. Dags att baka kärleksmumsen: Klä en ugnsplåt med höga kanter, cirka 40 x 35 centimeter, med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Baka plåten med kärleksmumsen i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova att sticka med en baksticka eller kniv i smeten - är den inte klegig på toppen så är kärleksmumsen klara. Ta ut och låt svalna.
  8. Hacka chokladen och lägg i en skål.
  9. Koka upp grädde, florsocker och kaffe. Häll över chokladen och rör ihop tills chokladen smält. Mikra ev. lite för att värma på chokladen eller värm den i vattenbad.
  10. Låt chokladen svalna något och bred den över avsvalnade kakan i långpannan.
  11. Värm en stekpanna och rosta kokosen ljust brun (valfritt).
  12. Strö kokosen i ett jämnt lager över chokladglasyren och låt chokladkakan svalna helt.
  13. Dela och skär upp hela chokladkakan i långpannan i stora rutor kärleksmums och servera. Förslagsvis kan du skära i 4 på längden och 6 på tvären eller 3x6 för stora bitar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer