Julbröd mörkt bröd till jul

Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.

3 julbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 dl svagdricka
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 liter rågsikt
  • 1 msk mörk sirap att pensla med
  • 1 msk kaffe att pensla med

Tillagning

  1. Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
  5. Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
  6. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
  9. Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
  11. Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
  12. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  13. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
  14. Ta ut och låt bröden kallna på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer