Julbröd mörkt bröd till jul

Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.

3 julbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 dl svagdricka
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 liter rågsikt
  • 1 msk mörk sirap att pensla med
  • 1 msk kaffe att pensla med

Tillagning

  1. Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
  5. Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
  6. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
  9. Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
  11. Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
  12. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  13. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
  14. Ta ut och låt bröden kallna på galler.
E-mail
Medel: 4.1 (21 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer