Julbröd mörkt bröd till jul

Julbröd. Ett gott bröd till jul. Baka eget julbröd. Detta blir ett hembakt halvmörkt bröd som är gott till julbordet.
Vill du ha ett mörkare bröd så kan du tillsätta 1-2 tsk koloritsoja i degen.
Detta julbröd passar såklart som bröd till vardags, fest samt på buffé.
Brödkryddor är en färdig kryddblandning som du kan utesluta om du vill. Eller ersätt brödkryddorna med lika delar torkade malda pomeransskal, fänkålsfrön och anis.

3 julbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 5 dl svagdricka
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 liter rågsikt
  • 1 msk mörk sirap att pensla med
  • 1 msk kaffe att pensla med

Tillagning

  1. Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
  5. Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
  6. Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
  9. Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
  11. Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
  12. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  13. Akta så att de inte blir för brända på toppen. Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
  14. Ta ut och låt bröden kallna på galler.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer