Pimpade popcorn

Poppa och krydda dina egna popcorn. Släpp loss fantasin och pimpa eller piffa upp dina hempoppade popcorn med den krydda du gillar. Här tre goda förslag med dill, BBQ med rökt paprikapulver samt en variant med ostsmak - Nacho cheddar - färdig popcorn-krydda.

Först poppar du popcornen i majsolja, sedan smaksätter du dem med lite smält smör, salt och den krydda du gillar. Det kan vara enstaka torkade kryddor som torkad dill, ramslök, gräslök eller en kryddmix som grillkrydda, fajitakrydda eller liknande du kan tänka dig blir god smak.

Goda till fredagsmyset eller med en kall IPA och annat plock som salami, chips, ölkorv osv. ervera i en stor skål eller så kan du servera popcornen i popcornbägare i papper som finns i välsorterade butiker. På bilden tog jag pappkartonger som annars används till korv. Räkna att en deciliter majskorn räcker till en liten skål popcorn för 2 portioner. Hur många den egentligen räcker till är svårt att säga och beror på hur mycket var och en äter såklart. Skulle popcornen ta slut så går det snabbt att poppa mer popcorn.

2 portioner pimpade popcorn

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 1 dl majskorn
  • 2 msk matolja, ex. majsolja, solrosolja eller rapsolja (ska tåla hög värme)
  • 1 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 2 msk smör
  • Dillpopcorn: 1 tsk torkad dill
  • BBQ-popcorn med rökt paprikapulver: 1 krm rökt paprikapulver
  • Popcorn med popcornkrydda ex. ostsmak: 1/2 tsk popcornkrydda Nacho cheddar

Tillagning

  1. Plocka fram en stor kastrull eller gryta med tättslutande lock.
  2. Tillsätt oljan.
  3. Mät upp majsgryn och häll i. Skaka runt i oljan.
  4. Hetta upp oljan och majskornen under lock tills de börjar poppa. Skaka då och då och håll i locket med en grytvante så att inte locket far upp och popcornen invaderar köket.
  5. Sänk värmen till hälften och fortsätt poppa tills inga majskorn poppar längre.
  6. Ta av från värmen och vänta någon minut så att inget majskorn poppar när du lyfter locket.
  7. Smält smör i sen skål i mikron eller i en kastrull. Vänd runt smör, salt och den kryddning du vill ha. Smaka om det behövs mer kryddning och salt.
  8. Häll upp popcornen i en skål.
  9. Servera popcornen nypoppade.

Andra förslag på kryddningar:

  • Popcorn med grillkrydda: tillsätt något krm färdig grillkrydda samt eventuellt lite chilipulver om du vill ha lite hetare popcorn. Poppa dem som nedan och tillsätt smält smör och flingsalt.
  • Popcorn med ostsmak: tillsätt 2 msk färdig riven ost på burk eller påse - den torra varianten - finns ett märke som heter Rapesan Fallini eller Formaggio Grattugiato - det är Italiensk parmesanliknande finriven ost. De liknar den gamla goda Rivosto som inte finns längre tyvärr. Eller så finriver du färsk parmesan för lyxiga ostpopcorn. Poppa dem som nedan och tillsätt smält smör, flingsalt och blanda sen med ost. Torkad gräslök, dill, ramslök eller persilja passar då också.
  • Annan färdig kryddblandning till popcorn som Sour cream, Cheddar osv.
  • Annan krydda som lökpulver, flingsalt, Gourmetsalt, Himalaya salt, havssalt, chipotle-chilikrydda, nymalen svartpeppar,
  • Godispopcorn - smaksätt med lakritspulver, choklad, kokos eller ditt favoritgodis i krossad form.
  • Tryffelpopcorn med mer vuxen smak om man kan säga så. Festliga och lyxiga med smak av smör och tryffel.
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02