Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin

Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal. Välj helst Krav-märkta apelsiner.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.

1,5 liter hemgjord apelsinsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1,2 kg apelsiner
  • 1 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
  2. Skölj och borsta apelsinerna noga (speciellt om de ej är ekologiskt odlade).
  3. Skala av det yttersta skalet från apelsinerna med en potatisskalare. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk.
  4. Lägg apelsinskalen i kastrullen och ta av från värmen. Låt svalna.
  5. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Plocka bort kärnor. Sila ev. saften.
  6. Blanda ner saften från apelsinerna med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar.
  7. Häll apelsinsaften i rena kalla gärna mörka flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt.
  8. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer