Hemgjord apelsinsaft

Hemgjord kokt apelsinsaft av färska apelsiner. Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal. Välj helst Krav-märkta apelsiner.

Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.

Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.

Om du vill ha lite annorlunda saft kan du ta med en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.

En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.

1,5 liter hemgjord apelsinsaft

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 8 dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 msk citronsyra
  • 1,2 kg apelsiner
  • 1 tsk atamon (valfritt konserveringsmedel E211)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med sockret samt citronsyra i en stor kastrull. Rör om så att sockret löser sig.
  2. Skölj och borsta apelsinerna noga (speciellt om de ej är ekologiskt odlade).
  3. Skala av det yttersta skalet från apelsinerna med en potatisskalare. Försök undvika så mycket vitt du kan då det gör apelsinsaften besk.
  4. Lägg apelsinskalen i kastrullen och ta av från värmen. Låt svalna.
  5. Pressa under tiden ut saften ur de skalade apelsinerna. Plocka bort kärnor. Sila ev. saften.
  6. Blanda ner saften från apelsinerna med den svalnade sockerlagen. Varm sockerlag förstör c-vitaminen och den vill man ju ha kvar.
  7. Häll apelsinsaften i rena kalla gärna mörka flaskor. Förslut dem och förvara svalt och mörkt.
  8. Öppnad flaska apelsinsaft förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept