Hasselbackspotatis med ost

Ugnstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost. Du kan välja vilken lagrad ost du vill - ex. Västerbottensost, riven ost eller parmesan.

Räkna ca 12 potatisar ex. fast vinterpotatis eller större delikatesspotatis som Amandine. 

Du kan även laga utan ost

4 portioner hasselbackspotatis med ost

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram potatis av fast sort
  • 1 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 12 små skivor ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatis om den är ful i skalet ex. vinterpotatis. Potatis med fint skal kan du laga med skalet.
  3. Skär skivor i potatisen med några mm mellanrum men lämna någon halv cm i botten så att potatisen sitter ihop. Ett tips är att lägga ut två skärbrädor med en ca 2-3 cm springa mellan och lägga potatisen på längden i springan och sedan kan du skära med kniven ända ned mot skärbrädan utan att du skär genom potatisen helt.
  4. Lägg potatisen och vänd runt den med olivolja och salt samt vänd potatisen med den skivade delen uppåt i en stor ugnsfast stekpanna eller ugnsform.
  5. Sätt in i mitten av ugnen och baka hasselbackspotatisen i 30 minuter.
  6. Skiva upp ost.
  7. Ta ut hasselbackspotatisen och lägg en liten skiva ost på varje potatis.
  8. Sätt ugnen på grill och gratinera hasselbackspotatisen i 5 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  9. Ta ut och servera din hasselbackspotatis.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer