Grön sparrissoppa

Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.

Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan. 

Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.

4 portioner grön sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 2 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 1 msk olivolja, matolja eller smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)
  • 5 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovhackad persilja (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 cocktailtomater eller 2 vanliga tomater

Tillagning

  1. Skölj sparrisen. Skär bort 1 cm av nedre delen av sparrisstjälken. Skär av knopparna och spara dem vid sidan.
  2. Strimla sparrisstjälkarna så fint du kan och lägg i en soppkastrull.
  3. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  4. Tillsätt olivolja, matolja eller smör.
  5. Fräs sparrisen och löken någon minut.
  6. Tillsätt vatten och smula ev. ner grönsaksbuljongtärningen.
  7. Koka sparrisen mjuk i ca 8 minuter.
  8. Tillsätt sparrisknopparna efter 5 minuter och låt koka med i ca 3 minuter.
  9. Skölj, dela samt kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar.
  10. Skölj och hacka persilja.
  11. Ta upp de flesta knopparna och lägg åt sidan att senare garnera soppan med.
  12. Tillsätt persiljan till soppan. Rör om.
  13. Mixa soppan slät i en matberedare (en stavmixer är ofta för klen och lyckas ej slå sönder sparrisfibrerna men om du har strimlat sparrisen fint blir det ok).
  14. Häll tillbaka sparrissoppan i kastrullen och tillsätt grädde samt smaka av med salt och vitpeppar.
  15. Tilsätt sparrisknopparna samt tärnade tomater och servera sparrissoppan.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer