Grön sparrissoppa

Grön krämig sparrissoppa med grön sparris och en skvätt grädde garnerad med tärnad tomat och sparristoppar. Gott och enkelt att laga till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.

Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.

Istället för grädde kan du ta havre- eller sojagrädde för en vegan soppa.

Att dricka till soppan:

Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.

4 portioner grön sparrissoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram grön sparris
  • 2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 msk olivolja, matolja eller smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 dl grovhackad persilja (valfritt)
  • 3 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 10 cocktailtomater eller 2 vanliga tomater till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj sparrisen. Skär bort 1 cm av nedre delen av sparrisstjälken. Skär av knopparna och spara dem vid sidan.
  2. Strimla sparrisstjälkarna så fint du kan och lägg i en soppkastrull.
  3. Skala och finhacka löken och tillsätt den.
  4. Tillsätt olivolja, matolja eller smör.
  5. Fräs sparrisen och löken någon minut.
  6. Tillsätt vatten och smula ev. ner grönsaksbuljongtärningen.
  7. Koka sparrisen mjuk i ca 8 minuter.
  8. Tillsätt sparrisknopparna efter 5 minuter och låt koka med i ca 3 minuter.
  9. Skölj, dela samt kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar.
  10. Skölj och hacka persilja.
  11. Ta upp de flesta knopparna och lägg åt sidan att senare garnera soppan med.
  12. Tillsätt persiljan till soppan. Rör om.
  13. Mixa soppan slät i en matberedare (en stavmixer är ofta för klen och lyckas ej slå sönder sparrisfibrerna men om du har strimlat sparrisen fint blir det ok).
  14. Häll tillbaka sparrissoppan i kastrullen och tillsätt grädde samt smaka av med salt och vitpeppar.
  15. Tilsätt sparrisknopparna samt tärnade tomater och servera sparrissoppan.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer