Grön soppa från Björkholmen grönsakssoppa

Introduktion och förberedelse

Grön ärtsoppa i modern tappning med lite fart i. En god grönsakssoppa till soppmiddag eller som förrättssoppa.

Vill du ha en hetare soppa kan du ta fyra finhackade thailändska Birds Eye chilis i soppan.

Kan även serveras med bitar av knaperstekt bacon samt kokta ägg i halvor.

6 portioner grön ärtsoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 1 grön chilifrukt
  • 2 msk olivolja
  • 600 gram frysta ärtor
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 30 gram bladpersilja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Ansa och skölj purjolök och skär den i skivor.
  2. Ansa paprikan och ta bort kärnhuset, skär den små tärningar. Sätt undan hälften i en skål till servering.
  3. Finhacka lök och vitlök.
  4. Fräs lök, vitlök, purjo och paprika i olivolja i en gryta någon minut.
  5. Finhacka chilifrukten och tillsätt den.
  6. Häll på ärtor, vatten och buljongtärningar.
  7. Koka soppan i 10 minuter på medelvärme.
  8. Skölj och hacka bladpersilja.
  9. Mixa soppan grovt med stavmixer direkt i grytan.
  10. Rör ner vispgrädde och värm upp.
  11. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer