Gräddkola kolasmet julkola smörkola

Gräddkola. Kolasmet till julkola, smörkola, godis och små kolor. Lägg till sötmandlar och du gillar mandelkola.

60 st gräddkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 msk smör
  • 20 hackade sötmandlar (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en gryta.
  2. Koka upp och låt koka på hög värme i 15 minuter (stor vid gryta, panna), 25 minuter (liten gryta med mindre diameter) upp till 60 minuter. Ta fram en termometer och kolla temperaturen som ska vara 125 grader. Gör kulprovet:
  3. KULPROVET: Droppa lite av kolasmeten i en kopp med kallt vatten. När kolan kan rullas till en kula mellan fingrarna är kolasmeten färdig att användas till kolor eller fyllning.
  4. Vill du ha mandel i gräddkolan så rör du i den nu.
  5. Ta fram ex en gratängform och lägg bakplåtspapper i botten. Häll ut kolan i ett jämnt lager ca 0,5 cm tjockt.
  6. Låt svalna något och klipp eller skär sedan i lagom stora kolor som du sedan kan slå in i smörgåspapper eller cellofan.
  7. Förvara gräddkolorna svalt och mörkt i en burk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer