Fisksoppa à la Sir Toby

En mustig fisksoppa med mycket grönsaker, rotselleri, potatis och gottis som räcker till många.

8 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé (pollock, pangasius, torsk eller liknande)
  • 200 g skalade räkor
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 300 g)
  • 1 kg potatis
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 kruka gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis och rotselleri. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm, skölj dem i ett durkslag och lägg dem i en gryta.
  2. Skär purjolöken i centimertjocka skivor, skölj ordentligt så du får bort eventuella jordrester och lägg i grytan.
  3. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar eller strimla dem fint. Lägg i grytan.
  4. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt, peppar och fänkål. Koka upp och koka tills potatis och rotselleri är mjuk ca 15 minuter.
  6. Skär fisken i två centimeter breda strimlor.
  7. Lägg fisk och räkor i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  8. Tillsätt finskuren gräslök precis före servering. Servera gärna med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer