Fisksoppa à la Sir Toby

En mustig fisksoppa med mycket grönsaker, rotselleri, potatis och gottis som räcker till många.

8 portioner fisksoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g fiskfilé (pollock, pangasius, torsk eller liknande)
  • 200 g skalade räkor
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 purjolök
  • 1 bit rotselleri (ca 300 g)
  • 1 kg potatis
  • 4 msk olivolja
  • 1,5 - 2 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk hela fänkålsfrön
  • 1 kruka gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis och rotselleri. Skär dem i tärningar cirka 1,5x1,5 cm, skölj dem i ett durkslag och lägg dem i en gryta.
  2. Skär purjolöken i centimertjocka skivor, skölj ordentligt så du får bort eventuella jordrester och lägg i grytan.
  3. Ta bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i små tärningar eller strimla dem fint. Lägg i grytan.
  4. Tillsätt olivolja och fräs grönsakerna några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt, peppar och fänkål. Koka upp och koka tills potatis och rotselleri är mjuk ca 15 minuter.
  6. Skär fisken i två centimeter breda strimlor.
  7. Lägg fisk och räkor i grytan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  8. Tillsätt finskuren gräslök precis före servering. Servera gärna med ett syrligt fullkornsbröd och ost.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer