Morotsbröd i form

Morotsbröd i form som är lätt att baka utan jäst samt kan varieras med det du har hemma.

Ett grovt bröd bakat med filmjölk och bikarbonat som ej behövs knådas eller jäsas.

2 morotsbröd i form

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 dl rågkross
  • 1/2 dl sesamfrön, svarta eller vita
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 tsk bikarbonat eller 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl fint eller grovt riven morot, ca 2 morötter
  • 1 liter filmjölk
  • 1 dl sirap, ljus eller mörk
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl grovt dinkelmjöl fullkorn
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Blanda rågkross, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.
  3. Skala och riv morot grovt eller fint. Lägg i bunken.
  4. Tillsätt resterande ingredienser - filmjölk, sirap, havregryn, dinkelmjöl och vetemjöl samt rör ihop till en kladdig deg utan klumpar.
  5. Fördela degen i två non-stick bakformar på 1,5 liter styck. Jämna ut smeten med en slickepott. Strö över havregryn.
  6. Har du ej non-stick bakformar så kan du lägga bakplåtspapper i formarna samt klippa bort papper som sticker ut över kanten.
  7. Grädda morotsbröden i ca 1,5 timmar i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formarna, linda in bröden i en ren kökshandduk och låt svalna helt på galler. Låt gärna ligga någon timme innan du skär i bröden.
Ingredienser till morotsbrödet: bikarbonat, svarta sesamfrön, filmjölk, linfrön, salt, solrosfrön, rågkross, sirap, riven morot, havregryn, vetemjöl och grovt dinkelmjöl.
Ingredienser till morotsbrödet: bikarbonat, svarta sesamfrön, filmjölk, linfrön, salt, solrosfrön, rågkross, sirap, riven morot, havregryn, vetemjöl och grovt dinkelmjöl.
Blanda rågkross, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Blanda rågkross, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och strö över havregryn.
Fördela smeten i formarna och strö över havregryn.
Morotsbröden får svalna någon timme i en kökshandduk innan de skärs upp.
Morotsbröden får svalna någon timme i en kökshandduk innan de skärs upp.

Varianter

  • Du kan ha i andra ingredienser efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, pumpafrön, fibrer, naturell yoghurt, lingonsylt med mera.
  • Rågkross kan bytas mot vetekross.
  • Fullkorns dinkelmjöl kan bytas mot fullkorn rågmjöl eller annat grovmalet mjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl.
  • Morot kan bytas mot råriven rödbeta eller gulbeta.

Val av form

  • Jag bakade bröden i två avlånga non-stick brödformar på 1,5 liter styck.
  • Vidare kan man baka i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stora runda eller fyrkantiga rågkakor - nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan gräddning.

Baka med bikarbonat eller bakpulver

  • Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk.
  • Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Byter du ut filmjölken mot vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblandat med syra - annars jäser inte brödet upp vid gräddning.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-23