Morotsbröd i form

Introduktion och förberedelse

Morotsbröd i form som är lätt att baka utan jäst samt kan varieras med det du har hemma.

Ett grovt bröd bakat med filmjölk och bikarbonat som ej behövs knådas eller jäsas.

Varianter

  • Du kan ha i andra ingredienser efter tycke som torkad frukt, torkade bär, nötter, pumpafrön, fibrer, naturell yoghurt, lingonsylt med mera.
  • Rågkross kan bytas mot vetekross.
  • Fullkorns dinkelmjöl kan bytas mot fullkorn rågmjöl eller annat grovmalet mjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl.
  • Morot kan bytas mot råriven rödbeta eller gulbeta.

Val av form

  • Jag bakade bröden i två avlånga non-stick brödformar på 1,5 liter styck.
  • Vidare kan man baka i småbrödsform för portionsbröd; eller som 2-3 cm höga scones; eller 2-3 cm hög stora runda eller fyrkantiga rågkakor - nagga då med gaffel och markera ut tårtbitar innan gräddning.

Baka med bikarbonat eller bakpulver

  • Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk.
  • Har du inte bikarbonat så kan du ta dubbelt så mycket bakpulver. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Byter du ut filmjölken mot vatten eller mjölk som ej är syrligt så använd bakpulver istället som är färdigblandat med syra - annars jäser inte brödet upp vid gräddning.

2 morotsbröd i form

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 dl rågkross
  • 1/2 dl sesamfrön, svarta eller vita
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1,5 tsk bikarbonat eller 3 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl fint eller grovt riven morot, ca 2 morötter
  • 1 liter filmjölk
  • 1 dl sirap, ljus eller mörk
  • 2 dl havregryn
  • 4 dl grovt dinkelmjöl fullkorn
  • 8 dl vetemjöl
  • 1/2 dl havregryn till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Blanda rågkross, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, bikarbonat och salt i en stor bunke.
  3. Skala och riv morot grovt eller fint. Lägg i bunken.
  4. Tillsätt resterande ingredienser - filmjölk, sirap, havregryn, dinkelmjöl och vetemjöl samt rör ihop till en kladdig deg utan klumpar.
  5. Fördela degen i två non-stick bakformar på 1,5 liter styck. Jämna ut smeten med en slickepott. Strö över havregryn.
  6. Har du ej non-stick bakformar så kan du lägga bakplåtspapper i formarna samt klippa bort papper som sticker ut över kanten.
  7. Grädda morotsbröden i ca 1,5 timmar i nedre delen av ugnen.
  8. Ta ut och låt svalna något i formen. Stjälp upp ur formarna, linda in bröden i en ren kökshandduk och låt svalna helt på galler. Låt gärna ligga någon timme innan du skär i bröden.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-11-23