Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm

Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås. En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.

15 citronrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 220 g smör
  • Citronkräm: 6 äggulor
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 citroner
  • 1 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller värm det något i mikron utan att smälta det.
  3. Blanda ihop vetemjöl, vatten, socker, vaniljsocker med smöret till en mördeg - för hand eller i matberedare.
  4. Låt degen vila i kylen medan du gör citronkrämen.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Skölj och riv skal av citronerna. Pressa ur saften och spara den.
  7. Blanda i vetemjöl, citronskal och saft i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Ta ut degen och kavla ut på mjölat bakbord och/eller platta med mjölade fingrar ut degen i en ugnsform med höga kanter, ca 24 x 35 cm - se till att mördegen går upp ca 1-2 cm längs kanterna. Picka botten med en gaffel.
  9. Grädda mördegen mitt i ugnen ca 8 minuter.
  10. Ta ut och häll i citronkrämen.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda på nedersta falsen ytterligare 20 minuter.
  12. Pudra florsocker över den varma citronkakan och låt den sedan svalna helt och sätt sedan in i kylen att kallna.
  13. När citronkakan kallnat skär du ut förslagsvis 15 citronrutor (3 vågräta rader och 5 lodräta rader).
  14. Citronrutorna är klara att serveras.
  15. Förvara citronrutorna i kylen i lufttät burk med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer