Citronrutor

Introduktion och förberedelse

Citronrutor eller kakor av mördeg toppade med citronkräm bakta i en långpanna.

Serveringsförslag

  • Servera de hembakta citronrutorna som fika eller dessert. Jag garnerade upp dem lite med pudrat florsocker, samt en snabbkokt enkel sylt med hallon och blåbär som kokas ihop med lite socker. Vidare garnerade jag med myntablad.
  • Du kan också servera med färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås.
  • Kan garneras med myntablad eller citronmeliss. Eller ätliga blommor eller blomblad från ex. ringblommor.
  • En klick lättvispad grädde är också gott till citronrutorna.

Lättbakat till flera

Jag använde en ugnsform - långpanna - på ca 24-35 cm och fick ut 3x5=15 rutor.

Du kan dubblera receptet och lagat i en större långpanna eller ugnsform.

Perfekt att baka till fest, fika, bjudning, kalas och buffé.

Kan förberedas och frysas

Citronrutorna kan du baka i god tid och frysa in med lite bakplåtspapper mellan. Plocka fram när du är sugen på god fika eller till fest. Låt tina i kylen. Garnera vid servering med pudrat florsocker.

Citronrutorna i långpanna
Citronkakan lagar du i en långpanna och skär i rutor. Här en liten långpanna. Garnerad med pudrat florsocker på.

15 citronrutor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 220 g smör
  • CITRONKRÄM: 6 äggulor
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 citroner
  • 1 dl florsocker att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller värm det något i mikron utan att smälta det.
  3. Blanda ihop vetemjöl, vatten, socker, vaniljsocker med smöret till en mördeg - för hand eller i matberedare.
  4. Låt degen vila i kylen medan du gör citronkrämen.
  5. Vispa ägg och socker pösigt.
  6. Skölj och riv skal av citronerna. Pressa ur saften och spara den.
  7. Blanda i vetemjöl, citronskal och saft i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Ta ut degen och kavla ut på mjölat bakbord och/eller platta med mjölade fingrar ut degen i en långpanna eller platt ugnsform med höga kanter, ca 24 x 35 cm - se till att mördegen går upp ca 1-2 cm längs kanterna. Picka botten med en gaffel.
  9. Grädda mördegen mitt i ugnen ca 8 minuter.
  10. Ta ut och häll i citronkrämen.
  11. Sätt in i ugnen igen och grädda på nedersta falsen ytterligare 20 minuter.
  12. Pudra florsocker över den varma citronkakan och låt den sedan svalna helt och sätt sedan in i kylen att kallna.
  13. När citronkakan kallnat skär du ut förslagsvis 15 citronrutor (3 vågräta rader och 5 lodräta rader).
  14. Citronrutorna är klara att serveras.
  15. Förvara citronrutorna i kylen i lufttät burk med smörpapper mellan.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-10