Chokladmums

Chokladmums, kärleksmums eller chokladrutor med kaffe- och chokladglasyr och garnerade med rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.

Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.

15 chokladmums, kärleksmums eller chokladrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 150 gram smält smör
  • Glasyr: 2 dl florsocker
  • 4 msk smör
  • 5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl kokosflingor, chokladströssel eller karamellströssel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
  6. Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
  7. Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  8. Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
  9. Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
  10. Låt svalna.
  11. Gör glasyren: smält smör. Brygg kaffe.
  12. Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
  13. Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
  14. Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
  15. Låt glasyren stelna någon halvtimme.
  16. Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
  17. Chokladmumsen är klara att serveras.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer