Chokladmums chokladrutor

Chokladmums eller chokladrutor med glasyr och topping av rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.
Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.

15 chokladmums eller chokladrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 150 gram smält smör
  • Glasyr: 2 dl florsocker
  • 4 msk smör
  • 5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl kokosflingor, chokladströssel eller karamellströssel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
  6. Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
  7. Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  8. Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
  9. Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
  10. Låt svalna.
  11. Gör glasyren: smält smör. Brygg kaffe.
  12. Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
  13. Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
  14. Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
  15. Låt glasyren stelna någon halvtimme.
  16. Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
  17. Chokladmumsen är klara att serveras.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer