Chokladmums

Chokladmums, kärleksmums eller chokladrutor med kaffe- och chokladglasyr och garnerade med rostad kokos, chokladströssel eller karamellströssel.

Goda och barnvänliga med mild chokladsmak och söt glasyr.

15 chokladmums, kärleksmums eller chokladrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kakaopulver
  • 150 gram smält smör
  • Glasyr: 2 dl florsocker
  • 4 msk smör
  • 5 msk bryggt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl kokosflingor, chokladströssel eller karamellströssel

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och sätt åt sidan.
  2. Förbered en långpanna med två bakplåtspapper omlott så att de täcker hela plåten ut och upp längs kanterna. Eller använd en smörad form som är något mindre än en långpanna.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller för hand i en stor skål. Vispa ca 4 minuter.
  5. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål.
  6. Blanda sedan allt till en jämn smet. Förslagsvis tillsätt och vispa ut mjölblandningen i äggblandningen. Rör i mjölken. Blanda i det smälta men ljumma smöret.
  7. Häll chokladsmeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret.
  8. Grädde i 15 minuter tills chokladkakan är genombakt. Testa med en sticka om den ännu är kladdig annars tar du ut den.
  9. Stjälp upp chokladkakan upp och ner på ett nytt bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret som kakan bakades på.
  10. Låt svalna.
  11. Gör glasyren: smält smör. Brygg kaffe.
  12. Blanda florsocker, smält smör, kaffe, kakao och vaniljsocker i en skål till en jämn glasyr.
  13. Bred glasyren med en slickepott i ett jämnt lager över chokladkakan.
  14. Strö över kokos, chokladströssel eller karamellströssel i ett jämnt lager över hela chokladkakan. Rosta gärna kokosen ljust brun några minuter i en stekpanna så smakar kokosen bättre.
  15. Låt glasyren stelna någon halvtimme.
  16. Skär upp chokladkakan i rutor. Förslagsvis i tre delar på längden och 4 eller 5 på tvären beroende på hur stora chokladmums du vill ha.
  17. Chokladmumsen är klara att serveras.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer