Chokladpudding

Introduktion och förberedelse

Chokladpudding med ljus mjölkchoklad, mjölk och kakao som grund.

Smaksätts med socker samt vaniljsocker. Får len konsistens av gelatinblad och majsstärkelse.

Serveringsförslag

Gott till efterrätt eller dessert till vardags, fest eller på buffé.

Val av form

Du behöver 6 portionsformar på 1 dl vardera. Jag tog små Le Creuset formar men det går bra med andra portionsformar, små glas, vinglas, martiniglas eller glasburkar.

Varianter

  • Vill du laga utan gelatin, mjölk och majsstärkelse kan du välja att laga en chokladmousse med grädde, med kakao, med sojagrädde, med fin choklad eller göra vit chokladmousse.
  • Som choklad kan du ta valfri sort - från ljus blockchoklad, Marabou mjölkchoklad till finare 55% mjölkchoklad som Valrhona eller Lindt.
  • Vill du ha en mörkare chokladpudding kan du ersätta hälften eller all mjölkchoklad med mörk 70% choklad. Ta då gärna i någon extra msk socker.
  • Socker kan bytas mot råsocker eller hälften honung.

Kan förberedas

Chokladpuddingen förbereds i god tid innan gästerna kommer - gärna två-tre timmar innan eller dagen innan.

Smaksättning

Du kan smaksätta chokladpuddingen om du vill - några förslag är med någon msk rivet apelsinska, några msk starkt kaffe eller några bitar mintchoklad. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis.

Garnering

  • På bilden garnerade jag med en klick spritsad vispad grädde samt en bit After Eight choklad.
  • Andra förslag är Noblesse eller riven choklad, godis som polkagodis, strössel, Marianne, lakritsgranulat, rostade hackade hasselnötter, valnötter, rostad flagad mandel, rostade krossade pistagenötter eller blanda nötter.
  • Vidare kan man sticka ner ett glassrån eller knäckflarn; garnera med skivad frukt som en jordgubbe eller ett hallon med mera.

Chokladpudding i formar serverade med vispad grädde och After Eight mintchoklad.
Chokladpudding i formar serverade med vispad grädde och After Eight mintchoklad.

6 portioner chokladpudding, 1 dl per portion

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 5 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 gram mjölkchoklad
  • 2 gelatinblad
  • 1/2 dl majsstärkelse
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 dl vispad grädde till dekoration (valfritt)
  • 6 bitar choklad som After Eight eller Noblesse till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå minst 5 minuter.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål.
  3. Rör ihop socker, majsstärkelse, kakao och vaniljsocker i en kastrull med tjock botten. Rör ut klumpar. Tillsätt lite mjölk i taget och rör ut klumpar.
  4. Värm under omrörning tills det sjuder. Ta av från värmen.
  5. Krama ur och vispa i gelatinbladen.
  6. Lägg i chokladbitarna och rör tills de löst sig.
  7. Fördela chokladsmeten i sex portionsformar på ca 1 dl. Jag tog små Le Creuset formar men det går bra med andra portionsformar, små glas, vinglas, martiniglas eller glasburkar. 
  8. Ställ i kylen två timmar övertäckt med gladplast. Håller några dagar i kylen. Kan förberedas i god tid.
  9. GARNERING: Garnera chokladpuddingen på valfritt vis - se förslag ovan.
  10. Jag garnerade med en bit choklad som After Eight eller Noblesse nedstucken i varje chokladpudding. Vidare vispade jag grädden hård och spritsade ut små klickar.
  11. Det går också bra vispa grädden lösare eller hårdare och klicka eller "ägga" grädden med en sked på puddingen.
E-mail
Medel: 4.7 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 179 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-09