Chokladkola kola med choklad

Chokladkola. Kola med choklad är gott som julgodis inslagna i smörpapper. Koka egen chokladkola - tillsätt gärna mandel - och slå in dem i smörpapper.

ca 500 gram chokladkolor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 dl strösocker
  • 0,75 dl brun farin
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl kakaopulver
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 30 gram skållad, skalad, hackad sötmandel (valfritt)

Tillagning

  1. Blanda alla ingredienser (utom mandel) i en järngryta, stekpanna eller kastrull med tjock botten.
  2. Koka under försiktig omrörning kolan i början, sedan då och då tills kolan är seg och håller 125 grader - kolla med stektermometer.
  3. Gör kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är chokladkolan klar.
  4. Sätt ev. till mandel och häll omedelbart upp chokladkolan i en smord (använd en msk neutral matolja ex. solrosolja) mindre form ca 20x30 cm.
  5. Låt chokladkolan svalna något och skär den sedan med en smord kniv eller klipp den med sax.
  6. Linda in - slå in chokladkolorna i smörpapper eller cellofan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer