Bröd med valnötter valnötsbröd

Bröd med valnötter. Valnötsbröd är gott och enkelt att baka.

2 valnötsbröd

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g grahamsmjöl
  • 50 g vetekli
  • 1 tsk salt
  • 25 g färsk jäst
  • 1 msk brödsirap
  • 1 msk honung
  • 2 msk valnötsolja eller olivolja
  • 300 g valnötter utan skal, grovhackade
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl extra vetemjöl att baka ut med

Tillagning

  1. Blanda allt mjöl med salt i en stor degbunke (använd ev. köksassistent, degblandare).
  2. Smula ner jäst, tillsätt honung, brödsirap, salt, valnötsolja och valnötter.
  3. Häll i vatten och knåda till en smidig deg i minst 10 minuter.
  4. Lägg degen på mjölat bord och sträck och knåda den i 5 minuter.
  5. Låt jäsa övertäckt i en skål på varm plats i två timmar eller tills den har svällt till ca 3 ggr storlek.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Vält ut degen försiktigt och forma två tjocka limpor.
  8. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Ta en kniv och skär sneda snitt och pensla med valnötsolja.
  9. Låt jäsa i 30 minuter till.
  10. Grädda limporna i 30 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  11. Ta ut och låt valnötsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer