Bönpasta med köttfärssås

Bönpasta är en glutenfri pasta gjord på sojabönor. Här serverad med en god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och crème fraiche.

Förslag på bönpasta är Sojabönor Fettucine (som på bilden), Fettucine gröna sojabönor eller spaghetti på svarta bönor från Alaeco.se.

Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs. För vegetarisk variant kan du ta quornfärs. För veganer så funkar sojafärs samt Oatly Fraiche.

Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott bröd till.

4 portioner bönpasta med köttfärssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 6 min
  • Klart på: 21 min

Ingredienser

  • 400 gram nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 krm oregano
  • 1 krm timjan
  • 2 pkt krossade tomater
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 300 gram bönpasta
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
  2. Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
  3. Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
  4. Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
  5. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
  6. Tillsätt tomater samt salt, peppar och vinäger. Rör om.
  7. Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera med.
  8. Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
  9. Lägg bönpastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet 6-8 minuter. Rör då och då.
  10. Riv ost.
  11. Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
  12. Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
  13. Servera bönpastan med köttfärssåsen samt ev. riven ost på toppen.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer