Bönpasta med köttfärssås
Bönpasta är en glutenfri pasta gjord på sojabönor.
Tillagning
- Fräs köttfärsen hälften i taget i en stekpanna med lite olivolja. Rör och hacka sönder färsen med en stekspade. Lägg över i en gryta efter hand.
- Skala och hacka under tiden löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs lök och vitlök i stekpannan i lite olivolja någon minut.
- Börja koka upp vatten till pastan i en pastakastrull. Tillsätt 0,5 tsk salt och någon tsk olivolja till pastavattnet.
- Lägg över med köttet och fräs allt vidare i grytan.
- Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano och timjan samt rör om.
- Tillsätt tomater samt salt, peppar och vinäger. Rör om.
- Grovhacka färsk basilika och tillsätt den. Spara gärna lite att garnera med.
- Låt köttfärssåsen koka på låg värme och rör då och då medan du kokar pastan.
- Lägg bönpastan i kokande vatten och koka pastan enligt paketet 6-8 minuter. Rör då och då.
- Riv ost.
- Tillsätt crème fraiche till pastasåsen och värm upp.
- Smaka av pastasåsen med socker, chili, vinäger, peppar och salt.
- Servera bönpastan med köttfärssåsen samt ev. riven ost på toppen.
Serveringsförslag
- Jag serverade med en god Bolognese pastasås med köttfärs, lök, vitlök, krossade tomater, chili, basilika, oregano och crème fraiche.
- Servera gärna med en blandad grönsallad, cocktailtomater och salladsdressing samt ett gott glutenfritt bröd till.
Val av bönpasta
Förslag på bönpasta är Sojabönor Fettucine (som på bilden), Fettucine gröna sojabönor eller spaghetti på svarta bönor från Alaeco.se.
Varianter
- Du kan använda nötfärs, blandfärs eller kycklingfärs.
- För vegetarisk variant kan du ta quornfärs.
- För veganer så funkar sojafärs samt Oatly Fraiche.
Uppskattat näringsvärde per portion: 434 kcal