Sima citronläsk

Introduktion och förberedelse

Min variant på finsk sima som är en slags läsk smaksatt med citron och farinsocker.

En citronläsk som är lätt att göra med vatten, socker, farinsocker och vanlig brödjäst.

Du behöver ca 3 dagars framförhållning då det först ska jäsa i kastrull och sedan på flaska för att få bubblor.

Man lägger med några russin i flaskorna. När de flytit upp till ytan har läsken fermenterat - jäst - klart och sätts in i kylen att kallna till servering.

Du behöver

Förutom en stor kastrull på över 7-10 liter - helst med lock eller en kökshandduk eller gladplast att täcka med.

Du behöver du flaskor som tål jäsning med patentkapsyl - se bild - till 5 liter läsk.

Vidare behöver du en sil, kanna och en tratt.

Serveringsförslag

Se upp när du öppnar flaskorna och håll emot korken med handen. Om det är mycket tryck släpper du ut lite i taget. Ha lite hushållspapper till hands att torka eventuellt spill med.

Serveras väl kyld. Du kan sila bort russinen när du häller upp om du vill. Annars går de att äta såklart.

Gott med is i och en halv skiva eller bit citron eller lime i.

Fira finsk Valborg

Detta recept har jag fått av min kompis som har finskt påbrå och hans mamma jäste Sima som är vanligt att servera till Valborg i Finland.

Till siman åt de nyfriterade munkar eller doughnuts - sådana med hål i. Så det är mitt tips att servera till.

Sima finsk citronläsk i flaskor
Sima finsk citronläsk i flaskor med russin som flutit upp och är därmed klar att servera efter att de stått kallt i kylen.

5 liter sima citronläsk

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 dagar 10 min
  • Klart på: 2 dagar 40 min

Ingredienser

  • 5 liter vatten
  • 300 gram strösocker
  • 250 gram farinsocker
  • 200 gram citron 1,5 stycken, ekologiska
  • 4 gram färsk jäst eller 1/4 tsk torkad jäst, brödjäst
  • ca 30 ekologiska russin
  • 0,5 citron och is till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp hälften av vattnet - 2,5 liter - i en stor kastrull.
  2. Skala det gula från 1,5 citroner med en potatisskalare.
  3. Skär bort det vita från citronerna och skiva sedan citronerna tunt.
  4. Ta av kastrullen från värmen och lägg i citronskal, citronskivorna och sockret i kastrullen och det varma vattnet.
  5. Rör runt tills sockret har löst sig.
  6. Häll i hälften av resterande vatten som ska vara kallt så att temperaturen går ner - ca 2,5 liter. Kontrollera så att blandningen är 37 grader med en termometer. Låt annars svalna eller värm.
  7. Väg upp 4 gram jäst. Blanda först ut jästen i ett glas med lite av det fingervarma citron- och sockervattnet och rör sedan ut resten av citron- och sockervattnet i kastrullen. Du kan även använda en stor bunke.
  8. Täck med lock eller täck med kökshandduk eller gladplast och låt jäsa i rumstemperatur i ett dygn.
  9. Sila bort citronskalen.
  10. Lägg 3-4 russin i varje flaska.
  11. Fyll och fördela flaskorna med citron- och sockerlagen. Spänn på korken.
  12. Ställ läsken att jäsa i ett dygn eller längre i rumstemperatur. När russinen flutit upp till ytan så har sima läsken jäst - fermenterat - klart.
  13. Ställ att kallna i kylen till servering.
  14. Vid servering så är det gott med isbitar till och en skiva citron. Om du vill så plockar du bort russinen när du serverar också men de går såklart att äta.
  15. Det kan vara tryck och bubbla över när du öppnar läsken. Därför är det en god idé att hålla mot korken och öppna flaskorna försiktigt. Är det tryck så släpp ut lite i taget. Ha gärna lite hushållspapper till hands om det pyser över.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.